Közélet

2016.01.15. 08:02

Egyetlen tanya sem marad áram nélkül

A tanyasi emberek életminőségének javítására nyert több mint 51 millió forintot a kiskunfélegyházi önkormányzat. Ebből hét tanya villamosítását, illetve a tanyagondnoki szolgálat fejlesztését finanszírozzák.

Vajda Piroska

Márciustól az utolsó hét áram nélkül maradt tanyában is lesz áram Kiskunfélegyházán. Az úgynevezett napelemes mobilszigetek kialakítására a Vidékfejlesztési Minisztérium tanyafejlesztési program pályázatán nyert támogatást az önkormányzat  – tájékoztatta lapunkat Csányi József polgármester.

Elmondta, a félegyházi képviselő-testület két tanyaprogram pályázaton indult még tavaly. Az egyik a tanyagondnoki hálózat fejlesztése, a másik pedig a kiskunfélegyházi tanyák villamosítása volt. A sikeres pályázatról a közelmúltban értesítette a minisztérium az önkormányzatot. Megtudtuk, országosan 1700 pályázat érkezett a minisztériumba, közülük 360 volt sikeres. Kiskunfélegyháza mindkét pályázata 90 százalékos támogatottságú, így az önkormányzatra csupán a 10 százalékos önrész, mintegy 5,5 millió forint kifizetése hárul. 

A polgármester elmondta, a tanyagondnoki szolgálat részére olyan eszközöket vásárolnak, melyekkel segítik a gondnokok munkáját, illetve külterületen élők hétköznapjait. Így többek között gépjárművekbe való gyermeküléseket, vérnyomásmérőt, vércukorszintmérőt, számítógépeket, elektromos hűtőtáskát, magasnyomású mosót, esőkabátot, utánfutót, termoszt, kézi porszívót, rozsdamentes ételhordót, fűnyírót, fűkaszát, láncfűrészt, fényképezőgépet és videokamerát vásárolnak. Ezeket az eszközöket a tanyagondnoki szolgálaton keresztül igényelhetik, használhatják a tanyasiak – részletezte a polgármester.

A tanyavillamosítással kapcsolatban elmondta, a projekt során hét tanya villamos ellátása valósulhat meg március végéig. A tanyákra napelemes áramfejlesztő szigeteket helyeznek ki, melyek az önkormányzat tulajdonában maradnak, használatukért jelképes bérleti díjat fizetnek a tanyán élők. A városvezető arról is beszámolt, azzal, hogy áramot kapnak a tanyák, még nem oldódnak meg végelegesen az ott élők problémái. Így különböző elektromos eszközök beszerzésével is segítik majd a tanyasiakat. Erre az idei tanyafejlesztési pályázaton próbálnak támogatást szerezni. Mindazonáltal az önkormányzatnak is van olyan elkülönített kerete, amivel a rászorulókat segítik – fűzte hozzá a városatya.  

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A képek Benkó József és felesége, Franciska tanyáján készültek.
[/caption]

A legutóbbi felmérések szerint a jelenlegi projekttel teljesen megvalósul a tanyavillamosítás Félegyházán, nem lesz olyan lakott tanya, ahol hiányzik a villamos ellátás. Ugyanakkor az elszegényedés miatt nagyon sokan költöznek ki a városból tanyára, olyanokba is, ahol semmilyen komfortfokozat nincs. Ezért várhatóan a jövőben is lesznek olyan tanyák, melyeket pályázati támogatásból kell fejleszteni – hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

Nagy segítség lesz az áram

A hét fejlesztésre váró tanya közül kettőt is meglátogattunk. A tanyavilágban Hegedűs Zoltán mezőőr volt a kalauzunk, aki úgy ismeri a földutakat mint a tenyerét. Elsőként Némedi-Varga Mihálynál és feleségénél, Marika néninél jártunk.

Az idős házaspár 44 éve él együtt, gyermekük nem született, nincs senkijük, csak a mezőőr és a tanyagondnok segítségére számíthatnak. Tanyájuk négy kilométerre van a legközelebbi bolthoz, ahová hetente többször is elkerékpároznak. Elmondták, örömmel fogadták a hírt, hogy végre lesz áram a tanyájukba, habár eddig is elboldogultak nélküle. Abban bíznak, hogy öregkorukra könnyebb lesz az életük.

Hegedűs Franciska, Benkó József felesége már alig várja, hogy egy mosógépet vásárolhasson, mert nehezére esik már kézzel mosni a ruhákat. De annak is örül, hogy végre világosság lesz a tanyában és nagyon szeretne egy televíziót is.

 

Az idős házaspár 44 éve él együtt, gyermekük nem született, nincs senkijük, csak a mezőőr és a tanyagondnok segítségére számíthatnak. Tanyájuk négy kilométerre van a legközelebbi bolthoz, ahová hetente többször is elkerékpároznak. Elmondták, örömmel fogadták a hírt, hogy végre lesz áram a tanyájukba, habár eddig is elboldogultak nélküle. Abban bíznak, hogy öregkorukra könnyebb lesz az életük.

Hegedűs Franciska, Benkó József felesége már alig várja, hogy egy mosógépet vásárolhasson, mert nehezére esik már kézzel mosni a ruhákat. De annak is örül, hogy végre világosság lesz a tanyában és nagyon szeretne egy televíziót is. A képek Benkó József és felesége, Franciska tanyáján készültek. -->

Ezek is érdekelhetik