Közélet

2016.01.05. 20:50

„Böllérjózanító” étkek közé került a halasi savanyú máj

Két halasi recept is bekerült az Ízőrzők szakácskönyvsorozatba, amibe a televíziós gasztroműsor legjobb, legérdekesebb és legkülönlegesebb receptjeit válogatják össze.

PN

– Móczár István és Róka Ildikó szerkesztésében már több kiadvány is elkészült – számolt be Végső István, a halasi Pásztortűz Egyesület vezetője, akiknek meghívására érkezett annak idején a városba a forgatócsoport. 
– Régi konyhák házias ízeit, vidéki ételek utánozhatatlan gazdagságát mutatja be a közkedvelt Ízőrzők című televíziós ismeretterjesztő sorozat. Az ország legügyesebb háziasszonyaitól és házigazdáitól könnyen kedvet kaphatnak, hogy meglepjék családjukat, barátaikat a régi idők felejthetetlen ízeivel. Vendégváró falatok, egyszerű, gyorsan elkészíthető, ízletes ételek, helyi különlegességek, hasznos tanácsok egyaránt helyet kapnak a sorozatban és a szakácskönyvekben. Tájegységenként változó szokások, őseinktől ránk maradt receptek, amelyeket ma is érdemes kipróbálni! – javasolta Végső István.

Az egyik legismertebb helyi étel, a savanyú máj A disznóvágás ételei – Böllérjózanító című kötetben kapott helyet, a Húsvéti ételek kiadványban  pedig a sonkalé leves fortélyáról tudhat meg többet az olvasó.

A legismertebb halasi étel receptje

Hozzávalók: 10 dkg hasaalja szalonna, 1 vöröshagyma, 40 dkg porcogós lapockavég, 20 dkg sertéslép, 20 dkg sertéstüdő, 10 dkg sertésmáj, 10 dkg velő, diónyi zsír, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 dl víz, 1 evőkanál darált paprika, 1 kávéskanál őrölt bors, 50 dkg vöröshagyma, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, fél dl víz, 1 teáskanál ecet.

Lehetőleg a főzés előtti napon készítsük el a párolt hagymát, amelyet karikákra vágunk, majd csipetnyi sóval, két evőkanálnyi cukorral ízesítve kevés vízben üvegesre főzünk.

Amikor megpuhult, ecettel kicsit savanyítjuk az ízét. Egy éjszakán át ebben a lében állni hagyjuk. A sertésmájat és a velőt előfőzzük, a velőt enyhén megborsozzuk. A szalonnát feldaraboljuk, diónyi zsírban kiolvasztjuk, majd 1 fej kockára vágott vöröshagymával lepirítjuk. A tűzről félrehúzva fűszerezzük őrölt paprikával, felengedjük kevés vízzel, majd a darált paprikát is hozzáadjuk. Rátesszük a feldarabolt húsokat: először a lapockát, majd a lépet, a tüdőt, és a vékonyra vágott, abált májat. Őrölt borssal, és köménnyel fűszerezve fedő alatt puhára főzzük. Rétegesen tálaljuk a megfőtt húst és a hagymát: egy sor hús, egy sor hagyma. Mindezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak. Tetejére abált velőt teszünk. Kenyérrel kínáljuk.

 

<!-- „Böllérjózanító” étkek közé került a halasi savanyú máj Két halasi recept is bekerült az Ízőrzők szakácskönyvsorozatba, amibe a televíziós gasztroműsor legjobb, legérdekesebb és legkülönlegesebb receptjeit válogatják össze. PN A legismertebb halasi étel receptje Hozzávalók: 10 dkg hasaalja szalonna, 1 vöröshagyma, 40 dkg porcogós lapockavég, 20 dkg sertéslép, 20 dkg sertéstüdő, 10 dkg sertésmáj, 10 dkg velő, diónyi zsír, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 dl víz, 1 evőkanál darált paprika, 1 kávéskanál őrölt bors, 50 dkg vöröshagyma, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, fél dl víz, 1 teáskanál ecet.

Lehetőleg a főzés előtti napon készítsük el a párolt hagymát, amelyet karikákra vágunk, majd csipetnyi sóval, két evőkanálnyi cukorral ízesítve kevés vízben üvegesre főzünk.

Amikor megpuhult, ecettel kicsit savanyítjuk az ízét. Egy éjszakán át ebben a lében állni hagyjuk. A sertésmájat és a velőt előfőzzük, a velőt enyhén megborsozzuk. A szalonnát feldaraboljuk, diónyi zsírban kiolvasztjuk, majd 1 fej kockára vágott vöröshagymával lepirítjuk. A tűzről félrehúzva fűszerezzük őrölt paprikával, felengedjük kevés vízzel, majd a darált paprikát is hozzáadjuk. Rátesszük a feldarabolt húsokat: először a lapockát, majd a lépet, a tüdőt, és a vékonyra vágott, abált májat. Őrölt borssal, és köménnyel fűszerezve fedő alatt puhára főzzük. Rétegesen tálaljuk a megfőtt húst és a hagymát: egy sor hús, egy sor hagyma. Mindezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak. Tetejére abált velőt teszünk. Kenyérrel kínáljuk.

-->

Címkék#Kiskunhalas

Ezek is érdekelhetik