Közélet

2016.01.20. 11:45

Bányai igazgatói pályázat: visszalépett Szilágyi Piroska Tünde

Visszavonta a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium igazgatói tisztségére beadott pályázatát Szilágyi Piroska Tünde. Mint ismert, a kecskeméti képviselő-testülettől ő kapta a pályázatok véleményezésekor a legtöbb támogató szavazatot.

H. I.

Fotós: BUS CSABA

Fotós: BUS CSABA

A Hírös.hu számolt be róla, hogy Szilágyi Piroska Tünde levelet juttatott el a Klebersberg Intézményfenntartó Központ kecskeméti tankerületének vezetője, Györgyiné dr. Koncz Judit, valamint Szemereyné Pataki Klaudia polgármester részére. Ebben megírta, hogy visszavonja a Bányai igazgatói állására beadott pályázatát. Indoklásként kifejtette, hogy a pályázat kapcsán a vita, az országos politikai szintet is elért támadások már nem az intézményvezetői beosztás betöltéséről szólnak, hanem a KLIK és a politika elleni támadásról.

A megjelent cikk szerint Szilágyi Piroska Tünde „méltatlannak érezte, hogy egy elvtelen, agresszív vitában eszközként használják, és úgy látja, ugyanilyen eszközök mindebben a szülők és a gyerekek is”.  Levelében még azt írta, bízik benne, hogy az ügy minden szereplője levonja a megfelelő következtetést, és a KLIK-nek sikerül a Bányai gimnázium élére szakmailag felkészült, méltó vezetőt találni.

Szilágyi Piroska Tündét telefonon hívtuk, hogy megkérdezzük a visszalépés indokairól. Tudtunk is vele beszélni, de csak egy percig, mert kijelentette, nem kíván külön nyilatkozni, mondván, mást úgysem tudna mondani a megjelenteken kívül. Hozzátette: nem foglalkozik tovább az üggyel. Az önkormányzatot is kerestük, Takács Valentina kommunikációs vezető megerősítette a levél tényét és tartalmát, de mint megtudtuk, nem terveznek közleményt kiadni az ügyben.

Mint ismert, a Bányai igazgatói pályázatára négyen - a korábbi igazgató, dr. Lukács Lajos, valamint Pósfainé dr. Bakota Éva, Szilágyi Piroska Tünde és Tajti István pályázott. Pósfainé dr. Bakota Éva még a közgyűlési szavazás előtt visszavonta pályázatát. A képviselő-testület decemberi, zárt ülésén - amikor a pályázatokat véleményezték - Lukács Lajos 11 igen szavazatot kapott (10 tartózkodás mellett), míg Szilágyi Piroska esetében 15 igen, 2 nem és 5 tartózkodás volt a volt a voksok megoszlása. Tajti István pályázata 7 igen és 2 nem szavazatot kapott, 13 képviselő tartózkodott.

Lukács Lajos mellett tavaly több alkalommal tüntettek szülők, egykori és jelenlegi tanítványok,  kollégák. A négy pályázó anyagát a nevelőtestület, a különböző szakirányú tanári munkaközösségek, a szülői munkaközösség, a diákönkormányzat, valamint a Pedagógusok Szakszervezete is véleményezte. A kép egyöntetű volt: Lukács Lajos pályázatát minden felsorolt közösség támogatta, míg a másik három kandidáló pályázatát egyik véleményező fórum sem. Szerkesztőségünknek január elején nyílt levelet küldött a Bányai Júlia Gimnázium közalkalmazotti tanácsa, a nevelőtestület véleményét is tolmácsolva, ebben Lukács kinevezésére kérték Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!