Közélet

2015.12.27. 18:20

Strázsapróbáztak a Strázsa tanyán

Értelmi fogyatékos fiatalok önállóságát segítő programok zajlottak egész évben a Strázsa tanyán.

Popovics Zsuzsanna

A Strázsapróba akkreditált program keretében Út az önálló élethez címmel tartottak képzéseket sérült fiataloknak. A foglalkozásokon alapvető önellátási és társadalmi ismeretekkel, munkagyakorlat-szerzéssel és környezetvédelemmel kapcsolatos tudással vértezték fel a résztvevőket. Olyan családban élő, 18 év feletti és önellátásra képes fiatalok voltak részesei a próbának, akik enyhe, illetve középsúlyos értelmi fogyatékossággal élnek. A program végéhez közeledve a szüleik elmondták: a fiatalok valóban önállóbbá váltak, könnyebben hoznak döntéseket, bátrabban barátkoznak társaikkal.

Az év utolsó Strázsapróbáját decemberben tartották, jótékonysági kiállítással egybekötve. Az ÉTA (Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége) utazó tárlatát láthatták az érdeklődők, amely fogyatékossággal élő emberek által készített termékeket mutat be. A Strázsa tanya számára mérföldkő volt az idei év, mivel akkreditált foglalkoztatóvá vált. Következő céljuk, hogy jövőre beindítsák a támogatott lakhatást Szabadszálláson, egyben munkalehetőséget biztosítsanak az érintettek számára. A Út az önálló élethez képzésekre 2016-ban is folyamatosan lehet jelentkezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!