Közélet

2015.12.09. 07:15

A Mikulás hatott az építőkre

Leszaloncukrozta az útépítőket, ezért mire visszaindul Érsekhalmára, már kész is lesz az út, jelentette be a Mikulás hétfőn délután a két települést összekötő kerékpárút hajósi végén, a Pincefaluban.

Kubatovics Tamás

Bár a fehérszakállú problémamegoldó képességét kevesen vitatják, a hivatali feladatot ellátó felnőttek azt is elfogadhatónak tartják, ha a hóvégi ünnepekre elkészül az út, derült ki biciklizést népszerűsítő eseményen. Erre nem csak a drótszamarát bringarénszarvassá alakító Mikulás szerepébe bújt érsekhalmi Gonda János érkezett két keréken krampuszaival, hanem a hajósi iskolások is így jutottak el az 54-es főút mellett rendezett eseményre.

Itt a Hegeshow jóvoltából bringás trükkökön is ámuldozhattak a résztvevők.
A közel 4,5 kilométeres szakasz megépítésére Érsekhalma 160, Hajós pedig 200 milló forint támogatást nyert, a beruházáshoz önerőt sem kellett biztosítaniuk az önkormányzatoknak.

– A kerékpárút reményt ad arra, hogy egyre több kerékpáros és gyalogos közlekedjen a két település közt az év minden szakában. Mindkét településen sok érdekes program, látnivaló akad – hangsúlyozta Estók Mihályné Szalczer Erzsébet, hajósi polgármester a résztvevőket köszöntve.

Lapunknak úgy fogalmazott: egy régi elképzelés valósul meg, három éve közösen nyertek 16 millió forint támogatást a terveztetésre és engedélyeztetésre. A megvalósításra már külön pályáztak, mert így tudtak megfelelni a feltételeknek. Az úttól pedig azt várják, hogy a nagy forgalmú főút mentén sokkal biztonságosabbá váli a közlekedés. Ez azért is fontos, mert Érsekhalmán az egykori italüzemben újra munkalehetőség  nyílt.

Horváth Roland, Érsekhalma polgármestere érdeklődésünkre elmondta: Nemesnádudvar felé egyelőre nem jöhet szóba az út továbbépítése, mert az M9-es út megkezdett, majd leállított építkezéséhez kapcsolódó engedélyes tervekben nem szerepel kerékpárút. Pedig az 54-es főút mentén Sükösdnél az EuróVelo hálózathoz csatlakozhatnának. De a másik irányt is fontosnak tartják. 

– Régebben Hajóshoz tartozott településünk, ma is rengeteg a kötődés. További közös projekteket is tervezünk, a sváb sarok települései – Nemesnádudvar, Érsekhalma, Hajós és Császártöltés – közös ügyekben gondolkodik. Mivel nekünk már öt kemencénk van, ezért tavasszal a Forró kemence – hideg pince napokkal ténylegesen szeretnénk átadni ezt a szakaszt – mondta a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!