Közélet

2015.11.30. 19:25

Slágertéma volt a közlekedés

A közlekedési ügyek, az utak állapota ezúttal is slágertémának bizonyultak a legutóbbi kecskeméti közmeghallgatáson, ahol ezúttal tízen kértek szót.

Zsámbóki Dóra

A városháza dísztermében tíz kecskeméti polgár kért és kapott szót a közmeghallgatáson. A jelenlévők a másfél órásra nyúlt közmeghallgatás első harmadában városházi beszámolót hallgattak Kecskemét szerdán elfogadott gazdasági programjával kapcsolatban, majd kezdődhetett a közügyek előadása a város vezetői felé. A pulpituson Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a jegyző társaságában hallgatta a lakosság problémáit, igényeit, míg a padsorokban az önkormányzati képviselők jegyzeteltek.

A közmeghallgatásokon minden alkalommal slágertémának bizonyuló közlekedési ügyek már az első felszólaló, Kenyeres Dénes szavaiban is megjelentek, ám mielőtt erre kitért volna, az ''56-os szervezetek képviselőjeként kötelességének érezte jelezni, hogy a főtér nemrég befejezett felújítása után „nem lehet méltósággal és kegyelettel” odamenni az ''56-os emlékműhöz, mert szűk lett a járda, melyre még egy pad is került. A hagyományőrzéshez kapcsolódóan Kenyeres Dénes megjegyezte, hogy a nemrég elbontott Izsáki úti kórház a Magyar Királyi Honvédség 52-es számú csapatkórháza volt, melyet dr. Simon Balázs vezetett. Az orvos ezredes a második világháború idején 200 zsidó munkaszolgálatost mentett meg úgy, hogy a kórház állományába vette őket. Az embermentő nemes cselekedetéről emléktábla tanúskodott 2007 óta, ám most senki nem tud semmit a tábla hollétéről.

Nem tűnt el a tábla, méltó helyen van a kórházban

Nem tűnt el, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatói folyosóján, méltó helyen van az az emléktábla, mely dr. Simon Balázs orvos ezredes áldozatos munkájáról tanúskodik – hívta fel szerkesztőségünk figyelmét szerdán Horváth Attiláné, a megyei kórház PR menedzsere, aki hangsúlyozta: a második világháború idején dr. Simon Balázs 180 zsidó életét és a kórház eszközállományát is megmentette.

Kenyeres Dénes a Dobó körútiak, illetve az ott közlekedők problémáját is tolmácsolta a városvezetők felé, nevezetesen, hogy a 11-es és a 13-as számú épületek között lévő, a lakótelep belseje felé vezető bekötőúton nincsen zebra. Ez szerinte veszélyes, hiszen így a gépkocsivezetők jóindulatán múlik, hogy átengedik-e a gyalogosokat. (A KRESZ szerint egyébként a körútról kanyarodó autókkal szemben a gyalogosok elsőbbséget élveznek.)

Közlekedési kérdésekben a felszólalók főként az utak rossz állapotát emlegették, melyekből jut a város minden pontjára, szilárd burkolatú útra és földútra egyaránt. Az egyik hozzászóló felvetette, hogy a Petőfi Sándor utcai körforgalom kapacitását már meghaladja a forgalom, a Rákóczi úton pedig hangsúlyosabban kellene jelölni a gyalogátkelőhelyeket. Szóba kerültek a belvárosban néhol túl szűkre szabott parkolók, illetve az is megfogalmazódott, hogy hiába van papíron egyre több bicikliút, azok egy része alkalmatlan a kerékpáros közlekedésre. Mások a közvilágítás hiányára hívták fel a városvezetők figyelmét, illetve arra, hogy reggel túl hamar, délután pedig túl későn kapcsolják le és fel a lámpákat.

A közmeghallgatáson megjelentek a gyermekek és a kutyák is, oly módon, hogy az egyik hozzászóló szerint a testnevelés órán az utcán futó gyerekek ingerlik a környékbeli házaknál lévő kutyákat. A hozzászóló azt is kérdezte a városvezetőktől, hogy a bezárt széchenyivárosi kutyajátszótér helyett mikor épít az önkormányzat másik kutyaparkot, mert igény, az lenne rá.
A közmeghallgatáson elhangzott kérdésekre, illetve felvetésekre az önkormányzat majd írásban reagál.

Még évekig várni kell Bethlen körút négysávúsítására

Többen is rákérdeztek a Bethlen körút négysávúsításának tervére. Mint kiderült, az érintett ingatlantulajdonosok tavasszal levelet kaptak, majd felmérték az épületeket abból a célból, hogy azokra árajánlatot tegyenek. Azóta nem történt semmi. Az ingatlanokat viszont normális áron – így a felszólalók – nem lehet eladni, mert azok egy részét a négysávúsítás miatt várhatóan kisajátítják. Mint Szemereyné Pataki Klaudia gyorsválaszából kiderült, a Ceglédi úton élők is hasonló történésekkel szembesülhettek, a felmérések a tervezéshez szükségesek. A Bethlen körút és a Ceglédi út négysávúsítását együtt kezelik. A helyzetet bonyolítja, hogy a Ceglédi úton vasúti csomópont is található, tehát ide az út szélesítésével felüljárót kellene építeni, ami viszont nagyban megnöveli a költségeket, ám egyelőre nem is látszik erre a projektre forrás – derült ki a polgármester szavaiból. Ha elkészülnek a tervek, azok a város rendezési tervében meg fognak jelenni. A polgármester szerint a konkrét megvalósításig még biztosan éveket kell várni.

 

Zsámbóki Dóra Nem tűnt el a tábla, méltó helyen van a kórházban Nem tűnt el, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatói folyosóján, méltó helyen van az az emléktábla, mely dr. Simon Balázs orvos ezredes áldozatos munkájáról tanúskodik – hívta fel szerkesztőségünk figyelmét szerdán Horváth Attiláné, a megyei kórház PR menedzsere, aki hangsúlyozta: a második világháború idején dr. Simon Balázs 180 zsidó életét és a kórház eszközállományát is megmentette. Kenyeres Dénes a Dobó körútiak, illetve az ott közlekedők problémáját is tolmácsolta a városvezetők felé -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!