Közélet

2015.11.23. 14:04

Népszerű a négy éve működő PetJes családi napközi

Megszűnhetnek a pár éve elterjed családi napközik, miután a kormány két éven belül több ezer bölcsődei férőhelyet tervez kialakítani. Ezzel kapcsolatban kerestük fel az egyik solti családi napközit, az egyik csanát.

Popovics Zsuzsanna

A Petőfitelep Jövője Egyesület működteti a PetJes családi napközit és játszóházat. Természetesen őket is foglalkoztatja, hogy mi lesz a csanák sorsa, ám attól nem tartanak, hogy végleg le kell majd húzniuk a rolót – nyilatkozta lapunknak Joó Mihály az egyesület elnöke. Hozzátette: amikor néhány éve nekiláttak létrehozni a solti családi napközit, éppen hogy támogatta az állam a hasonló kezdeményezéseket.
– Sem a feleségem, sem én nem vagyunk pedagógusok, szülőként csöppentünk a történetbe – kezdi az elején az elnök. – Akkor volt 1,5 éves a fiunk, aki most a PetJes legidősebb ovisa. Egy városi közmeghallgatáson vetettük fel, hogy mivel nincs az önkormányzatnak bölcsődéje, szeretnénk létrehozni egy családi napközit. Kapóra jött, hogy a Petőfitelep városrészben volt is egy akkor már évek óta zárva lévő óvoda. Négy éve jött létre a PetJes mint egyesület, három éve működik a csana. Három gyerkőccel nyitottunk, ebből kettő a sajátunk volt. A családi napközit az első évben teljes egészében önerőből működtettük. 2012-ben jelent meg egy uniós pályázat kimondottan családi napközik létesítésére. Sikeresen pályáztunk, és a már meglévő csoport mellett tudtunk bővíteni, nyitni még egyet.

 – Milyen előnyei vannak egy csanának?
– A kis létszámnak köszönhetően a nevelők, gondozók több figyelmet tudnak fordítani például egy cukorbeteg vagy ételallergiás gyerekre. Rugalmasan alkalmazkodunk a szülők igényeihez. Akkor nyitunk, amikor az első gyerek érkezik, és akkor zárunk, amikor az utolsó gyerekért el tud jönni a szülő. Szolgáltatásainkat fél napra, de akár alkalmanként is igénybe lehet venni.

– Hány gyerek jár a PetJes-be?
– Két csoportban jelenleg 12. Az egyikben fogadjuk a 3 év alatti gyerekeket, a másikban a 3-5 éveseket. Döntő többségében solti szülők gyermekei, de vannak és néhányan a környező településekről is: Dunaföldvárról, Dunaegyházáról, Dunatetétlenről. Az önkormányzatnak ma már szerződött partnere vagyunk, a bölcsőde működtetését látjuk el, mint önkormányzati feladatot. A bölcsire nagy az igény úgy helyben, mint a környéken. Azért választanak minket a csanás szülők, mert az önkormányzati oviban zsúfoltak a csoportok. Emellett, aki nálunk volt bölcsis, azt az esetek többségében óvodásként is ide járatják a szülők. Tartunk tőle, hogy a törvényi változtatás épp ezt a folyamatot akasztaná majd meg.

– A korábbi szabályozás szerint a gyerekek ötéves korukig járhattak csanába óvoda helyett. Mi lesz a PetJes-el 2017 szeptembere után, amikortól mindenkinek kötelező lesz az önkormányzati ovi?
– Addigra felmenő rendszerben kikerülnek tőlünk a mostani ovisok, és a továbbiakban már csak bölcsiseket vennénk fel.

– A kormány is akkorra ígér plusz 17 ezer bölcsődei férőhelyet...
– A terv szép, de tartok tőle, hogy nem valósul meg maradéktalanul. Abban viszont biztos vagyok, hogy a csanánkra akkor is lesz igény. Azok a szülők, akiknek fontos és elsődleges mindaz, amit egy családi napközi nyújtani tud a gyereküknek, minket és a többi csanát fogják választani.  

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Joó Mihály PetJes-elnök
[/caption]Mi lesz a csanákkal?


A kormány a bölcsődei férőhelyek hiánya miatt változtatna a mostani szabályozáson 2017-től, és több ezer új bölcsődei férőhelyet alakítani ki, bevezetve a mini-, a munkahelyi és a családi bölcsődéket. Az új intézmények kiváltanák a családi napközit, így eltűnne az a lehetőség is, hogy egy gyerek ötéves koráig családi napköziben legyen óvoda helyett. A tervezet szerint a szülőktől kért térítési díj a munkahelyi és családi bölcsődékben nem lehet majd több, mint a családban az egy főre eső havi jövedelem fele. Jelenleg nem egységes az állami bölcsődék és a három év alatti gyerekeket befogadó családi napközik normatív támogatása. Az utóbbiaké csaknem fele a bölcsődeinek és ötöde az óvodainak.
Magyarországon ma ezernél több családi napközi működik, az ellátottak száma meghaladja a 12 ezer főt.

 

Címkék#solt
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!