Közélet

2015.11.28. 13:43

Népszavazás pénzről és megyeváltásról

Közmeghallgatás volt csütörtökön Nagykőrösön. Két téma volt sarkalatos: a csatornázásra befizetett lakossági önerő sorsa, valamint a város megyeváltása. A lakosság dönthet mindkettőről.

Popovics Zsuzsanna

Hetek óta téma, hogy útépítésre fordította a városi önkormányzat a helyiek által évek óta fizetett csatornaépítési hozzájárulást. A helyiek portánként 200 ezer forinttal járultak hozzá a beruházáshoz. Két éve az állam átvállalta a települési önrész költségeinek 95 százalékát. Ezzel a lakossági önrész is töredékére csökkent, csakhogy a különbözet nem került vissza az érintettekhez. Ezt a pénzt fordította útépítésre az önkormányzat.
Az erre vonatkozó rendeletet a közgyűlés megszavazta – állítja a városvezetés. Egy akkori városi képviselő, Zágráb Nándor ezzel szemben kiáll amellett, hogy az ominózus határozathozatalkor nem derült ki világosan, hogy utak építhet az önkormányzat a lakossági befizetésekből. A tegnapi közmeghallgatáson erről ki is fejtette véleményét a Jobb Nagykőrösért Egyesület képviselője, egyben petíciót nyújtott át a képviselő-testületnek.

– Mind az egyesületünk, mind néhány ellenzéki képviselő kérte már a vonatkozó dokumentumok, szerződések kiadását a főjegyzőtől és a polgármestertől, ám ez eddig nem történt meg – fogalmazott Zágráb Nándor. – Egyesületünk november 6-án lakossági demonstrációt tartott, kérve azt, hogy a nagykőrösi önkormányzat által elnyert állami támogatás összegét utalják át a városi víziközmű-társulat számlájára. Az állami támogatás ugyanis kétharmadával csökkentette a lakossági önerő szükséges mértékét. A víziközmű-társulattól azt kérjük, hogy ezzel az összeggel számoljon el a lakosság felé. 

A csatornaberuházással kapcsolatban dr. Czira Szabolcs elmondta: a képviselő-testület 2013-ban tárgyalta, hogy mire fordítsák a beruházásra kapott önrészcsökkentő állami támogatást. A vonatkozó előterjesztésben szerepel, hogy utak, közművek, műtárgyak építése, átépítése, rekonstrukciója valósulhat meg belőle. A polgármester rámutatott: az akkori képviselők az előterjesztést megszavazták – köztük Zágráb Nándor is. Ezzel pedig felhatalmazták az önkormányzatot, hogy utakra fordítsa az önrészcsökkentő támogatást.

Az Arany János Református Gimnázium igazgatója kiállt az útfejlesztés mellett. Suba Lajos rámutatott: korábban soha nem látott mértékben kiépült a városi úthálózat. Példaként említette a gimnázium mögötti utcát, amely a leaszfaltozása előtt is forgalmas volt, azóta pedig még többen használják.
Szintén vitatéma volt Nagykőrös Bács-Kiskun megyéhez való csatlakozása. A lakosság részéről főként ellenvélemények fogalmazódtak meg. Dr. Czira Szabolcs polgármester rámutatott: korábban már volt egy népszavazás a témában. A városvezetés teljes mellszélességgel támogatja a megyeváltást. Érveik azóta sem változtak, Nagykőrös Bács-Kiskunhoz csatlakozása új munkahelyeket, befektetőket, kedvezőbb régiós besorolást, több pályázati lehetőséget jelenthet a városnak.

A közmeghallgatás zárásaként a polgármester bejelentette: népszavazási kezdeményezést nyújt be a helyi választási bizottság elnökéhez. Az egyik kérdés a megyeváltására vonatkozik majd, a másik a lakosság csatornázási önrészére. „Garantálom, hogy amennyiben a szavazás érvényes lesz, és a választók több mint fele igennel szavaz, mindenki megkapja a pénzét a víziközmű-társulaton kereszetül” – ígérte a polgármester. 

Támogatták Pest megye önállóságát

A közmeghallgatást követően képviselő-testületi ülést is tartottak Nagykőrösön. Az egyik napirendi pont Pest megye önálló NUTS 2 régióvá válásának támogatását javasolta a testületnek. Előzménye, hogy Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése határozatában javaslattal élt a kormány felé, hogy szülessen döntés Pest megye önálló NUTS 2 régióvá válásáról. Egyben felkérték az érintett településeket, hogy támogassák a megyei önkormányzat vonatkozó határozatát. Ennek a nagykőrösi testület eleget is tett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!