Közélet

2015.11.01. 08:06

Lezárták, hogy tovább javítsanak

Egészségesebb, az európai elvárásoknak megfelelő minőségű víz folyhat rövidesen a felső-bácskai csapokból.

Kubatovics Tamás

Hivatalosan lezárták a minőség-javítást célzó, közel 6 milliárd forintos projektet, az ünnepi aktusra Baján jöttek össze az érintett települések képviselői, valamint a korszerűsítésben közreműködő cégek képviselői. Néhány perces aktus volt csupán a találka és nem minden résztvevő öröme tűnt felhőtlennek. Pedig a jövőben alacsonyabb arzén-, ammónium-, vas- és mangántartalom jellemzi majd az érintett települések vizét.

Fercsák Róbert, az önkormányzati társulás elnökeként felbecsülhetetlen értéknek nevezte, hogy a fejlesztés révén a jövő generációi egészséges ivóvizet fogyaszthatnak. Kiemelte továbbá, hogy eddig ellátatlan településrészekre jut el az ivóvíz, ami mérföldkő a külterületen élők életminőségének javításában. Egy ekkora fejlesztés megvalósulásához pedig az összefogás fontosságát és az együttműködés szükségességét emelte ki.
A vízmű telepekre 4,4, míg a hálózatra 1,1 milliárd költöttek a tavaly tavasszal megkezdett kivitelezés során. Hat településen új kutak épültek, négyen új vízkezelő épületek épültek, 12 vízműtelepen bővítettek az épületeket az új technológia érdekében, két új víztorony épült, tárolók újultak meg, négy település közös vízműveket kapott, Baja-Mártonszállás, Csávoly - Józsefháza-puszta, Katymár - szociális otthon, Madaras - Göböljárási tanyák között távvezeték épült, 55 csomópontot újítottak meg, közel 2 ezer házi bekötésre kerítettek sort, 25 település, mintegy 90 ezer lakosa juthat tiszta, egészséges ivóvízhez.

Közel egy évtizedes előkészítés után vágtak bele a tényleges munkálatokba, ebben fontos tényező volt, hogy a fejlesztésekhez közvetlen fogyasztói, illetve önkormányzati hozzájárulást nem igényeltek, az uniós támogatást több jogcímen elnyert állami hozzájárulás egészítette ki. Ez nagy könnyebbséget jelentett a településeknek, ám több polgármester is elégedetlenségének adott hangot lapunk – névtelenséget kérve – nyilatkozva. Meglátásuk szerint meglepő körülmények között folytak a munkák és több helyen is bőven akad még tennivaló, ezért korainak vélik a hivatalos zárást. Nehezményezték azt is, hogy a projekttel kapcsolatban alig kaptak érdemi információkat, pedig az üzemeltetés gondjait várhatóan náluk csapódnak le.

Horváth Roland, Érsekhalma polgármestere azonban konkrét panaszaikról is beszélt. – Komoly technológiai gondok várnak megoldásra, ezekről egyeztetni kell. Nálunk lakóépületeket veszélyeztető módon kívánnak napi 10–20 köbméter vizet visszajuttatni a talajba. A falu közepén, ahol a vízmű van, ez kockázatos dolog, ezért mintegy 300 méternyi vezeték lefektetése tűnik szükségesnek. De erről még nem született megállapodás. Egyébként is a sok alvállalkozó miatt elég nagy fejetlenséget tapasztalunk, érkezett például olyan új eszköz, ami be sem fér a vízmű épületébe – sorolta gondjaikat.

– November 20-ig folynak munkák, nincs nagy elmaradás, folynak a próbaüzemek és a helyreállítások. Nagyobb munkák lesznek még a dávodi és bajai vízműben, a műszaki átadás-átvétel előkészítése megkezdődött – mondta el kérésünkre Keszei Zoltán, a projekt koordinátora.
A tájékoztatás és a párbeszéd hiányával kapcsolatos önkormányzati felvetésekről szólva kifejtette: több helyen a  szennyvíz-csatornázási munkákkal párhuzamosan dolgoztak kivitelezők, ebből adódtak nézeteltérések. Ráadásul nehéz volt megfelelő számú kivitelezőt találni, mert országszerte hajráznak az építkezéseken, a szűkös erőforrások miatt nem mindig volt idő a tájékoztatásra.

Társultak az ivóvíz javításáért

Bácsbokod, Bácsalmás, Bácsborsód, Bácsszentgyörgy, Baja, Bátmonostor, Csátalja, Csávoly, Dávod, Érsekcsanád, Érsekhalma, Felsőszentiván, Gara, Hajós, Hercegszántó, Katymár, Kunbaja, Madaras, Mátételke, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Sükösd, Szeremle, Tataháza, Vaskút.

Címkék#Baja
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!