Közélet

2015.11.11. 12:37

Kilencven évesen is sportol

Úgy táncol mint a húsz évesek. Rendszeresen úszik, versenyt fut a dédunokákkal. Körbejárta a világot, de ma sem ül otthon tétlenül Komlósi Vencelné, aki a napokban töltötte be a 90. életévét. Marika bátran letagadhatna korából akár két évtizedet is.

Sebestyén Hajnalka

Komlósi Vencelnét barátai a Pedagógus Klubban köszöntötték elsőként a Hírös Agórában. Marika örömmel és büszkén mesélt életéről, sikereiről, gyermekeiről. 1925. november 5-én született, 80 éves koráig Békésszentandráson élt. Tíz évvel ezelőtt költözött Kecskemétre, miután férje meghalt. Fiai, Zoltán és Mihály Kecskemétre nősültek, szerették volna, ha édesanyjuk nem marad egyedül és a közelükben él. A két fián kívül egy lánya született, Ildikó. Ő a legfiatalabb. Nevét világszerte ismerik, híres operaénekesnő. Marikának a három gyermekétől hat unokája és két dédunokája van. A fiatalabb generációból is többen külföldön élnek, egyik unokája Pakisztánban kormányszóvivő, a másik Milánóban filmrendező, a harmadik egy németországi autógyárban üzemvezető.

Komlósiné gyorsan beilleszkedett Kecskeméten. Első közösség, aki azonnal befogadta az a Pedagógus Klub volt. – Emlékszem, alighogy ideköltöztem, a Misi fiam tanyáján megismerkedtem Bak Lajossal, a művelődési központ igazgatójával. Ő ajánlotta a klubot, ahová néhány napon belül bevezetett. Alig léptem be, máris egy ismerős fogadott, akit még Szarvasról ismertem. Azóta is idejárok, és nagyon jól érzem magam. Igaz sosem voltam pedagógus, de ez nem jelentett akadályt. Hosszú időn át hivatalokban dolgoztam, könyvelőként és egyéb pozíciókban, illetve másodállásban a békésszentandrási mozit vezettem.

Marika fitt és egészséges, köszönhetően pozitív életszemléletének, életszeretetének, valamint a sportnak. – Sosem éltem káros szenvedéllyel, egyedül a kávéhoz ragaszkodom. Mai napig táncolok, síelek, korcsolyázok és rendszeresen úszom. A minap még a fiatal úszómester is megjegyezte, milyen jó formában vagyok. Alig akarta elhinni, hogy most töltöm be a 90. életévemet.

Az utazás egész életét meghatározta. 90 évesen is örömmel utazik, legyen az a gyulai fürdő, Franciaország vagy éppen Szentpétervár. –  A klubtagokkal minden évben kirándulunk, üdülünk. Többször megfordulók Hajóson is, ahol fiamnak több pincéje van. Emellett lányommal bejártam már a világot. Gyakran kísérem el útjaira, már engem is mindenhol megismernek, számon tartanak. Ha véletlenül nem vagyok vele, máris kérdezik, hol vagyok. Emellett nagyon szeretek olvasni, főleg történelmi témájú könyveket.

Tevékenyen nyugdíjason is

A Pedagógus Klubot 6. éve Leviczky Józsefné vezeti. A klub a változatos közösségi együttlét biztosításával járul hozzá, hogy a nyugdíjas évek is tevékenyen teljenek. A tagok hetente találkoznak, minden alkalommal más-más témával foglalkoznak. Gyakran érkezik hozzájuk előadó, évente többször kirándulnak. Megalakították az Országjáró Egyesületet, így pályázati pénzek is segítik, hogy minél többen és több helyre eljussanak. Zömében hölgyek alkotják a klubot, de egy-egy férfi tag is megfordul náluk. Nyitott a klub, nemcsak volt pedagógusokat fogadnak maguk közé. Többen például gyermekeik révén kötődnek a pedagógus szakmához. Az egészséges életmódra is odafigyelnek, rendszeresek a jóga foglalkozások. Jó kapcsolatot ápolnak a Kodály Iskolával, az Egy nyugdíjas klub, egy iskola program keretében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!