Közélet

2015.11.17. 20:32

Ifjú polgárőröket képeznek

A rendészeti képzésben eddig is vezető szerepet betöltő Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Humán Szakképző Iskolája lesz az ifjú polgárőrök felkészítésének központja. A törvényi módosításoknak köszönhetően a 14-18 éves fiatalok is beléphetnek az önkéntes bűnmegelőzők táborába.

Tapodi Kálmán

A humán szakképzőben múlt szombaton negyven fiatal kapott egész napos alapképzést. Az iskolában már működik egy sikeres ifjú polgárőr csoport, így nem volt véletlen a helyszín kiválasztása.
– Halason sokat tettek azért, hogy elinduljon a fiatalok bevonása a szervezetbe. A helyi polgárőrök tevékenysége is kiemelkedő, hiszen idén átvehették az Év Polgárőrsége címet – mondta el Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke.

Az Ifjú Polgárőr Tagozat idén bontott zászlót és az elképzelések szerint év végére már több ezresre nőhet a tagok száma. A rendészeti képzést folytató szakközépiskolák hallgatóira számítanak elsősorban, de minden rendvédelem iránt érdeklődő fiatalt örömmel fogadnak. Az OPSZ a hazafias és honvédelmi nevelést is zászlajára tűzte és bíznak benne, hogy az ifjú polgárőrök képzése is sikertörténet lesz a szervezet életében.
– A fiatalok előadásokat hallhattak azokról a „trendi” veszélyekről is, amik már a legfiatalabbakra is leselkednek. Az elméleti felkészítőt követően önvédelmi gyakorlatokkal is megismerkedhettek, majd lőelemélet és lőgyakorlat szerepelt a programban – számolt be képzési napról Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.
– Az ifjú polgárőrök képzése Halason debütált, de más megyékben is hasonló alapképzések indulnak a jelentkezők számára – erről már Csóra György, az OPSZ oktatási elnökhelyettese beszélt.

Kalandvágyból felelősség címmel tartott előadást Christián László egyetemi docens, a Polgárőr Akadémia igazgatója. A foglalkozásán – melybe bekapcsolódhattak a hallgatók is -, az internethasználat veszélyeiről és kábítószerekről is szó esett. A halasi képzésen résztvevők egy tanúsítványt is kaptak arról, hogy eredményesen elvégezték az alapismereti képzést.

– Köszönet érte, hogy felvállaltátok mások védelmét, biztonságát. Nem az utcára akarunk küldeni benneteket, de az itt kapott ismeretek birtokában, azok alkalmazásával sokat tehettek a bűnmegelőzésért. Hazaszeretetről is szól ez az egész, ezért szeressük még jobban Magyarországot, tegyünk együtt többet mindannyiunk biztonságáért – hangsúlyozta az oklevelek átadásakor Túrós András. Mint elhangzott: Ózdon, egy regionális tanácskozáson, Abasár polgármester asszonyának ötletére született meg az ifjú polgárőrség létrehozásának ötlete. Hároméves törvényi előkészítő munka után fogadta el a Parlament a javaslatot, és idén szeptemberben Százhalombattán bontott zászlót az Ifjú Polgárőr Tagozat. Kiskunhalas pedig mostantól ennek a mozgalomnak a központja lett. Utóbbi lehetőségért Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképző Centrum főigazgatója mondott köszöntet, aki arról is szólt, hogy szeretnék, ha mind az öt tagintézményünkben lennének ifjú polgárőrök. A tervek szerint a képzési központ tanulóink tizede, azaz háromszáz diák is tagja lehet a tagozatnak.

Saját grundon sportolhatnak a cigány fiatalok

Kiskunhalas nem csak az ifjú polgárőrök képzésben vállalt úttörő szerepet.  A helyi polgáregyesület megalapításánál cigány származásúak is voltak, akik közül többen még ma is tagjai az önvédelmi csoportnak. A Kiskunhalasi Önvédelmi és Bűnmegelőző Polgárőr Egyesület kezdeményezésére ősszel a Polgár és Sáros utcák kereszteződésénél kialakították a „Cigány Grundot”, ahol a fiatalok kedvük szerint sportolhatnak.

 

Címkék#Kiskunhalas
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!