Közélet

2015.11.30. 18:03

Hatékonyabbá válhat a daganatos betegek gyógyítása

1,25 milliárd forint pályázati forrásból korszerűsítették a kecskeméti megyei kórház onkoradiológiai központjának sugárterápiás eszközparkját, ezáltal hatékonyabbá válhat a daganatos betegek gyógyítása. Ez örömteli, az már kevésbé, hogy szakemberből viszont kevés van, és az utánpótlás is akadozik.

H. I.

A meglévő eszközök már csak jelentős karbantartási és javítási költséggel voltak üzemeltethetők, és egyre nehezebben volt biztosítható általuk a magas minőségű onkológiai ellátás.

A legtöbb gép 1997 óta szolgálja a daganatos betegek gyógyítását. Ugyanakkor a kecskeméti az ország öt legnagyobb betegszámú centruma közé tartozik, így a műszerek a nagyfogú igénybevétel következtében „megérettek a cserére”. Az üzembe állításuk óta eltelt közel két évtized alatt rengeteget fejlődött a sugárterápia technológiája, most a legkorszerűbb eszközökkel szerelték fel a központot. Megjelent például a képvezérelt sugárterápia, ami azt jelenti, hogy kezelés közben is lehet követni a daganatos szerv, illetve a daganat változásait, és a gép automatikusan ehhez igazítja a terápiát. A beruházás eredményeként egy új, nagy teljesítményű lineáris gyorsító is a központba került. Ezzel pontosabb, biztonságosabb, egyszerűbben ellenőrizhető és követhető sugárterápiás kezelések végezhetők. A besugárzás ideje a nagyobb teljesítménynek köszönhetően rövidíthető, így sokkal inkább lehet kímélni az egészséges szerveket.

Ki fogja majd működtetni a gépeket?

A beruházás zárórendezvényen kicsit ünneprontóként talán, de megkérdeztük dr. Pajkos Gábor belgyógyászt, klinikai onkológust, az onkoradiológiai központ főorvosát: hogyan áll a részleg orvosokkal, nővérekkel, van-e, lesz-e elegendő szakember az új és korszerű gépek működtetésére?
– Gyakorlatilag a normál érték alsó határán vagyunk, ami azt jelenti, hogy a mindennapi feladatok ellátását a személyi feltételek hiánya nem gátolja, de nyilvánvaló, ha bármiféle pluszt szeretnénk vállalni, nyújtani, ahhoz mindenképpen szükséges lenne a személyzeti állomány megerősítésére. A legnagyobb problémát én nem is a létszámban látom, hanem abban, hogy rengeteg jól képzett, nagy gyakorlattal rendelkező ápoló munkatársunkat csábították el más munkalehetőségek. Az orvosok vonatkozásában pedig az legnagyobb baj, hogy az utánpótlás akadozik. Néhány év múlva, ha a mi generációnk kivonul a mindennapi betegellátásból, akkor ki fogja tőlünk átvenni a stafétabotot? Ez itt a kérdés – mondta az onkoradiológiai központ vezetője. Kérdésünkre kijelentette: kész diagnózis birtokában két-három héten belül a központ el tudja kezdeni az ellátást, kezelést, tehát nem kell a betegeknek hosszú várakozási idővel számolniuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!