Közélet

2015.11.11. 07:08

Égetett szeméttől büdösek az utcák

Bűzös füst terjeng Fülöpházán, az egész faluközpontot beteríti az égő műanyag maró szaga.

Popovics Zsuzsanna

Műanyagot, textilt, állatszőrt égetnek egy József Attila utcai portán, ettől szagos napközben a fél falu – jelezte a neve elhallgatását kérő fülöpházi olvasónk. A bűz miatt egy héten keresztül az óvoda udvarára sem engedték ki a gyerekeket.

– Kértem az illetőt, hogy hagyja abba a füstölést, de szó szerint elhajtott – mesélte az asszony. – A saját udvarán azt csinál, amit akar – mondta, majd másnap folytatta az égetést. A faluban szelektív hulladékgyűjtés működik, ingyen elszállítják a papírt, műanyagot. A gyűjtőszigetre is el lehetne vinni az újrahasznosítható hulladékot. A bűz miatt az önkormányzathoz is fordultam. A polgármesteri hivatalban azt mondták, hogy a kerekegyházi jegyzőnél nyújthatok be panaszt, az ilyen eljáráshoz neki van jogi hatásköre. Azt nem értem, hogy tudom bizonyítani Kerekegyházán, hogy Fülöpházán valaki szemétégetéssel rontja a levegőt. Nincs az a fényképezőgép, amivel belátnék a bűzös porta hátsókertjébe.

A kültéri szemétégetéssel olyan szennyező anyagok kerülhetnek a levegőbe, amelyek az emberi egészségre is károsak. Az ilyen ügyekben a Csongrád Megyei Kormányhivatal jár el. Korábban a Szegeden működő Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség volt az illetékes, ám idén áprilistól a felügyelőség általános jogutódja a szegedi kormányhivatal lett.

Tavasz óta a környezet- és természetvédelmi hatósági, szakhatósági és szakigazgatási feladatokat Bács-Kiskun megye területén a Csongrád Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya látja el. Érdeklődésünkre a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal szóvivője elmondta: környezetvédelmi ügyekben első fokon a járási hivatalok járnak el, így a lakossági panaszokkal is oda lehet fordulni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!