Közélet

2015.11.13. 07:31

A bányais diákok a világ élmezőnyéhez tartoznak robotikában

Szenzációs sikert ért el a katari „nemzetközi robotolimpián” a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium háromfős csapata: kategóriájukban a 15. helyezést szerezték meg.

Hraskó István

A Mihalik Dániel, Nyíri Anna Eszter és Zsetkó Dávid 8. osztályos tanulókból álló bányais csapat eredményének értékét tovább növeli, ha megemlítjük: nemzetközi szinten, első körben mintegy 21 ezer (!) csapat indult a vetélkedőn, majd a nemzeti válogatók után, a november 6. és 8. között Dohában, Katar fővárosában megrendezett World Robot Olympiad-on 53 ország 450 együttese mérte össze tudását. A magyarok kategóriájában 88 csapat vett részt a világ minden részéről. A kecskemétiek a májusi tatabányai döntő megnyerésével nyerték el a jogot arra, hogy hazánkat képviseljék Katarban.

Kiss Róbert felkészítő tanártól, a bányai csapat vezetőjétől megtudtuk: az olimpia egyik különlegessége az úgynevezett meglepetés-szabály, amelyet a verseny elején ismertetnek, és az alapján kell a programon, illetve sok esetben a robotkonstrukción is változtatni. Erre nem lehet felkészülni, a tehetséges versenyzők csak a kreativitásukra, addigi programozási és építési tapasztalataikra számíthatnak. Viszont a bányaisok rengeteg lehetséges variációt modelleztek, így felkészülten utazhattak ki.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Mihalik Dániel, Nyíri Anna Eszter és Zsetkó Dávid remekül programozta a robotot Katarban
[/caption]– Egyre nagyobb rutinnal birkóznak meg a versenydrukkal, a váratlan helyzet okozta stressz felszabadítja kreatív képességeiket – jellemezte tanítványait Kiss Róbert, aki évek óta foglalkozik a gyerekekkel, elsősorban szakköri formában, különböző robotika versenyekre készülve.

Anna, Dani és Dávid mérhetetlen koncentrációval, és a szenzorbeállítások tökéletesítésével bekerült a legjobb 16 csapat mezőnyébe, negyedik legjobb európai országként, és végül a 15. helyen végeztek. A Maersk Oil – a világ egyik vezető olajipari vállalata – katari vezérigazgatója szerint a világ legokosabb és legkiválóbb tudományos érdeklődésű diákjai, a jövő tudós generációjának képviselői nyújtottak hatalmas teljesítményt a „robotolimpián”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!