Közélet

2015.10.10. 10:46

Rühatkafertőzés a gyermek intézményeknél

Hétfőn rendkívüli tanítási szünetet tartanak a Bácsalmási Vörösmarty Mihály Általános Iskolában.

Juhász Jenő

Szeptember közepén az óvoda egyik telephelyén, egy héttel ezelőtt pedig az általános iskolában szülői jelzés alapján rühességre utaló tüneteket találtak néhány gyermeken.  Kiderült, hogy valóban rühatkafertőzésről van szó, és az általános iskolában e hét közepére a fertőzöttek száma megközelítette a másfél tucatnyit. Ezért a fertőzés megfékezése érdekében október 12-re (hétfőre) rendkívüli tanítási szünet elrendelését javasolta néhány nappal ezelőtt a bácsalmási tankerület igazgatója. Így már a hétvégi pihenőnapokkal együtt három nap áll rendelkezésre a betegség kezelésére, intézmény fertőtlenítésére és a további fertőzés megelőzésére.

Pálmai Zoltán, a Klik bácsalmási kerületének vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy hétfőn rendkívüli tanítási szünetet tartanak a Vörösmarty Mihály Általános Iskola minkét épületében, vagyis az alsó és a felső tagozaton egyaránt. A hét közepén 17 gyermeknél találtak rühatkafertőzést, azóta is folyamatos ellenőrzéseket végeznek, konzultálnak a diákokkal és szülőkkel. Azoknál a tanulóknál - ahol a hétfői otthonmaradás nem oldható meg - az iskola gondoskodik a felügyeletről. Erre négy osztályterem és a tornaterem áll rendelkezésre, mivel az elmúlt napok osztálykirándulásai miatt ezek a helyek még nem fertőződtek. A hétfői tanítási szünetet előreláthatólag január 9-én kell bepótolni a diákoknak.

Dvorácskóné Vuity Erika óvodavezető tájékoztatása szerint a négy telephely közül egyben találkoztak a rühatkafertőzés tüneteivel, a szükséges intézkedéseket megtették. A szülők hallották a hírt, éppen ezért az utóbbi napokban sokan nem is vitték a gyermekeket az intézménybe. Az ÁNTSZ-szel való egyeztetést követően elvégezték a fertőtlenítéseket és most már várják vissza a teljesen meggyógyult apróságokat.

Németh Balázs polgármester véleménye szerint még nem olyan nagy a baj. A gyermekintézményekben megtették a szükséges fertőtlenítéséket és hétfőn délutánra összehívnak egy esetmegbeszélést. Ezen a tanácskozáson jelen lesznek az ÁNTSZ munkatársai, iskola- és óvodavezetők, valamint az érintett szakemberek. Itt fogják megbeszélni a szükséges további teendőket.
A helyi gyógyszertáraktól kapott információ szerint az utóbbi napokban ugrásszerűen megnövekedett a rühesség elleni készítmények iránti kereslet.

 

Juhász Jenő -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!