Közélet

2015.10.16. 10:57

Befejezték a csatornázást

Lezárták Gara, Hercegszántó és Nagybaracska közös csatornázási beruházását. Ez azonban nem jelenti azt, hogy véget értek a munkák.

Kubatovics Tamás

Egyebek mellett ez derült ki azon az eseményen, ahol megrendelők, mérnökök, kivitelezők, leendő üzemeltetők mintegy ötvenen tekintettek vissza az elmúlt évekre és ejtettek szót a teendőkről.

Több mint fél évtizedes múltat idézett fel Bögi István, Nagybaracska első embere a települések társulásának elnökeként. Házigazdaként tekintett vissza a víziközmű társulat 2010-es megalakulására, valamint a közös pályázati siker után a támogatói szerződés 2012. februári aláírására.
– Akkor fejlett egy társadalom, ha megóvja környezetet, élővizeink védelme az egyik legfontosabb feladat. Bízom abban, hogy amikor a projektet egy hónap múlva teljesen lezárjuk és minden utómunkálat lezárul, akkor a mai hátveregetés nem alakul át asztalveregetéssé – fogalmazott a polgármester.  

Erre egyébként a kivitelezők és az ellenőrzésükre hivatott mérnök beszámolója szerint kicsi az esély, legalábbis a fórumon kölcsönösen pozitívan nyilatkoztak egymásról a felek.
Janotka János, a műszaki ellenőrzéssel megbízott Eurout Mérnöki Tanácsadó Kft. projektvezető mérnöke elégedetten számolt be az építési időszak tapasztalatairól. - Rendkívül szűk volt a határidő, ezért rengeteg brigádnak kellett egyszerre dolgoznia, ami nagy fölfordulást jelentett. A vállalkozók nagyot teljesítettek, a szerződéses határidő előtt, gyakorlatilag egy év alatt mindhárman elkészítették a létesítményt, aminek üzemképes, rendeltetésszerű használata biztosított. A telepek maximálisan teljesítik a hatósági és uniós előírásokat. Vannak problémák, ezeket a jótállási időszakban megoldjuk, a műszaki átadást még nem zártuk le - összegzett. Hozzátette: a burkolat-helyreállítás bonyodalmat jelentett, mert a műszakilag szükséges természetes tömörödésre időt kell hagyni, a hibákat a 36 hónapos garanciális időszak alatt ki tudják javíttatni, a jótállási bankgarancia birtokában hasonlóan tehetnek a következő három év alatt feltárt hibákkal is.

95 százalák támogatás

A 3,3 milliárd forintos beruházás során három rendszer és tisztítótelep épült meg, az uniós és hazai támogatás aránya közel 95 százalékos volt. Községenként mintegy 1000 háztartás kötött rá a hálózatra és közel 25-25 kilométer csatorna épült meg. A szennyvíztisztítók automatikusan üzemeltethetők, csupán időszakos kezelői felügyeletet igényelnek, a kivezetett szennyvíz paramétereinek vizsgálatára 2-2 figyelő kutat építettek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!