Közélet

2015.09.14. 07:11

Versenyt sziszegtek és pufogtak

Léghajtányok, azaz sűrített levegővel hajtott autók versenyeztek szombaton Kecskeméten.

Popovics Zsuzsanna

MÉRNÖKHALLGATÓK LEVEGŐVEL HAJTOTT JÁRMŰVEI VERSENYEZNEK A RUDOLF-LAKTANYÁBAN.

Fotó: BUS CSABA

Az úgynevezett pneumobil gálafutamon mérnökhallgatók által épített autók álltak rajthoz két versenyszámban (gyorsasági és gyorsulási). A fiatalok legújabb fejlesztéseit felvonultató látványos verseny a Kecskeméti Főiskola szervezte a Rudolf laktanyában.

A versenyen 14 járműépítő csapat vett részt, akik a délelőtti gyorsasági versenyen egy adott versenypályán igyekeztek a legjobb futamidőket produkálni autójukkal. A délutáni gyorsulási versenyen azt a levegőmennyiséget használhatták a járgányok, amit a gyorsasági versenyben megspóroltak. Az 50 méteres gyorsulási futamban néhány kör alatt el is „sziszegték” üzemanyagukat, a leggyorsabb járművek 6-7 másodperc alatt tették meg a távot.

A sűrített levegővel hajtott, javarészt kerékpáralkatrészekből felépített egyedi járművek jól bírták a versenyzést, néhány borulást leszámítva simán vették az akadályokat.

Az eredményhirdetést követően a díjakat Dr. Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora és Dr. Kovács Lóránt, a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karának dékánja adták át a legeredményesebb csapatoknak. A gyorsasági kategóriában kialakult sorrend: 1. és 2. helyezett - Budapesti Műszaki Egyetem (BME), 3. helyezett - Miskolci Egyetem. A gyorsulási kategóriát szintén a BME mérnökei nyerték, a második és harmadik leggyorsabb autókkal a Szegedi Tudományegyetem egy-egy csapata büszkélkedhetett.

Ma még laktanya, holnap rekreációs központ

A Kecskeméti Főiskola negyedszer rendezett gálafutamot magyarországi és határon túli egyetemisták és főiskolások járműépítő csapatai számára. A hallgatók „autóversenye” ezúttal az egykori huszárlaktanyában kapott helyet. Az új helyszín jelentőségét az adja, hogy a Rudolf-laktanya hasznosítása is része az önkormányzat „nyugati városkapu” fejlesztési koncepciójának.  Az ide tervezett családi sport- és rekreációs központ egységet alkot majd a Kecskeméti Főiskola új campusával is, amelyet az egykori laktanya mellett, a lebontott kórházépületek helyén építenek fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!