Közélet

2015.09.15. 09:43

Szenvedélyesen szereti a babákat

Cseh-Szakál Béláné Matildnak gyermekkorában nem volt babája, de mindig is vágyott rá. Felnőttként ezért tudatosan gyűjteni kezdte, és most évtizedekkel később is rajongva szereti valamennyi babáját.

Sebestyén Hajnalka

Matild több évtizede gyűjti a babákat, kollekciója mára elérte a kétszáz darabot. Ebből száznyolcvanat sorakoztatott fel a hétvégi falunapon, kiállítását gyerekek, felnőttek egyaránt megcsodálták. Gazdájuk valamennyit szép ruhába öltöztette, tematikusan elrendezte. Külön állt például a több tíz darabból álló Barbie „család”, együtt mutatkoztak be a Götz babák, külön helyet foglaltak el a járó babák, és számos baba pihent babakocsiban, bölcsőben, hordozóban vagy mózeskosárban. A kiállításra érkező kislányok ámuldozva nézték, mennyiféle baba létezik, és egyszerre egy helyen láthatják őket. Csak sajnos játszani nem lehetett velük.

– Gyermekként nagyon szerettem volna egy babát. Egyszer végre lett is egy, de sajnos egy hirtelen döntésem alapján elcseréltem egy kis sparheltre. Gyorsan megbántam, de már nem tehettem semmit. Így nekem csak a kukoricacsuhé babák maradtak, amelyeken a kukorica hajat fésülgettem. A babák iránti szeretetem azonban megmaradt, így amikor a lányom nagyobb lett, és már lemondott a babáiról, nem volt szívem kidobni vagy elajándékozni egyiket sem. Megtartottam. Ezek lettek gyűjteményem első darabjai – mesélt a kezdetekről Matild.

– Aztán ismerőseimtől, családtagjaimtól többször hallottam, hogy kidobnák a már feleslegessé vált babáikat, így én mindig elkértem ezeket. Így gyorsan gyarapodott a gyűjteményem. Több sérült is volt a kapott babák között, de én mindig „meggyógyítottam”, amelyiket csak lehetett. Ha kellett fejet cseréltem, ha kellett új testet kapott. Ruhákat is magam készítem a babáknak, gyakran átöltöztetem őket. Kapott anyagdarabokból mindig szép, elegáns vagy hétköznapi viseleteket varrok. Örömmel teszem, és szerintem nagyon szép így minden babám! – tette hozzá.

A gyűjteményben a két legidősebb baba 52 éves, de van több 30-40 éves, és természetesen akadnak fiatal, néhány éves babák is. Többet külföldről kapott. Sok kedvencet meg tudna nevezni, de talán a szívéhez legközelebb az egyik Götz baba áll. Eleinte nevet is kaptak a babák, de hetvenhétnél megállt. A gyűjtemény már két teljes szobát elfoglal. Matild elmondása szerint, köztük él, köztük alszik. De ha úgy adódik, újabb babákat is szívesen befogad, mindenképpen akad majd hely az újabbak számára is.

Családban marad

Matild családjában a kicsik örülnek igazán a babagyűjteménynek. Unokái és dédunokái között is vannak lányok, így számukra igazi boldogság a babaszobába belépni, és játszani a sok-sok babával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!