Közélet

2015.09.17. 12:39

Századik születésnapját ünnepelte Mariska néni

Provics Illésné, Mariska nénit köszöntötték kedden a 100. születésnapja alkalmából. A családtagok mellett, Rávai Mónika alpolgármester is a köszöntők között volt, aki a város ajándékai mellett, a miniszterelnök levelét is átadta az ünnepeltnek.

PN

Marika néni negyedikként született egy hatgyermekes jászszentlászlói családba. Szülei földművesek voltak, s a családjával együtt Ötfán éltek. Gyerekkorában naponta 4 kilométert gyalogolt az ötfai népiskolába. Az első háborúról nincsenek emlékei, de a másodikról annál szomorúbbak. Huszonhét évesen ment férjhez Bozóki Sándorhoz, akivel fuvarozással foglalkoztak. 1944-ben született meg Sándor fiuk, de a gyermeknevelés közös öröme rövid ideig tartott, mert férjét a bevonuló szovjet katonák 1944 őszén lelőtték. Egyedül maradt a féléves kisfiával. Második házasságából két gyermek született, Illés 1947-ben, Mária pedig 1950-ben. Ez a kapcsolata három évig tartott, mert elváltak, s egyedül nevelte három gyermekét.

Mariska néni rengeteget dolgozott, szántott-vetett, fuvarozott, ha kellett a Bácskába is eljárt fogatával. A gyerekeit taníttatta, később dolgozott a dobozgyárban, malomban. 1979-ben adta el a lovait és beállt dolgozni egy esztergályos műhelybe. Hetven éves volt, amikor hagymaárusításba kezdett a piacon, amit 95 éves korában is aktívan végzett. Gyerekként is rendszeresen járt vasárnaponként Majsára, a szentmisékre és egyházzal való jó kapcsolata révén később sokfelé kirándult Európában, Erdélybe többször is visszatért.
Mariska néni mindhárom gyermeke családot alapított. Hat unokája született 1969 és 1980 között. Már kilenc dédunokája van, s várhatóan februárban újabb taggal bővül a család. Sajnos, időközben fogyatkoztak is, Mariska néni kisebbik fia, Illés 2006-ban elhunyt.

Mariska néni – aki tavaly még maga kapálgatott a kertjében – úgy véli, a hosszú élet titka a sok munkában és a család szeretetében rejlik. Naponta két kávét fogyaszt – cukor nélkül –, de nagyon szereti a húsokat és minden finomságot. Családjában még senki sem érte meg a száz esztendőt, Mariska néni pedig minden nap imádkozik és hálát ad a Teremtőnek, hogy ilyen szép kort élhetett meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Mariska néni szereti a finomságokat
[/caption]

 

Címkék#Kiskunmajsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!