Közélet

2015.09.20. 20:48

Sokan pattantak nyeregbe az autómentes napon

Az Európai Mobilitási Hét keretében rendezték meg vasárnap Kecskeméten az autómentes napot, a főtér körüli utcák gépjármű-forgalom előli lezárásával.

Hraskó István

A Kossuth téren környezetvédelemmel, egészséges életmóddal, közlekedéssel kapcsolatos programok, tudásfelmérő tesztek, bemutatók, játékos oktatások, kerékpár szerviz, veterán- és egyedi kerékpárok várták az érdeklődőket. Lehetőség nyílt a kerékpárok alvázszámának regisztrációjára, amellyel a drótszamár rendőrségi nyilvántartásba kerül, így ellopása esetén némileg könnyebb a tolvaj utáni nyomozás. A Batthyány utcán a Kecskeméti Első Sor Sportegyesület rendezett sprintversenyeket amatőr és igazolt versenyzőknek.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Galéria
[/caption]A rendezvény célja alapvetően az, hogy a közlekedést szinte csak autóval elképzelni tudókat elgondolkoztassa: városon belül sokszor egyszerűbb, gyorsabb, olcsóbb, és nem utolsósorban egészségesebb biciklivel, görkorival, netalán rollerrel mozogni, vagy a környezet kímélése szempontjából buszra, metróra, villamosra szállni. Persze vélhetően a felvonulásra alapból olyanok érkeznek, akik már rövidebb-hosszabb ideje tisztában vannak mindezzel. Mint például Kovácsné Nemes Irén, aki férjével, unokájával, lányával és vejével (valamint még közel háromszáz más társával) tekerte végig a főtérről induló, és a Széchenyivárost, Árpádvárost érintő körutat.

A kecskeméti nyugdíjas hölgy elárulta: gyerekkora óta naponta használja a biciklit, mostanság egy nap minimum tíz, de van, hogy húsz kilométert is letud, férjével néha egészen nagy kirándulásokat tartanak a városban. Tervezi azt is, hogy egyszer belevágnak egy komolyabb túrába. A felvonuláson immár negyedik alkalommal vett részt. Unokája, a 11 éves Bekő Donát ugyancsak gyakran kerékpározik, sokszor bicajjal megy iskolába, és hétvégén sem hagyja a garázsban porosodni.
– Legalább így is mozgok. Biciklizni egészséges és jó! – foglalta össze frappánsan motivációit Donát.

Bihari Szabolcs kedvese hívására döntött úgy, hogy idén először ő is demonstrálja a kerékpározás fontosságát. Neki is elmaradhatatlan társa a bicaj, korábban Hetényegyházáról tekert be a városba nap mint nap a munkahelyére. A felsoroltakon kívül még egy érv, hogy miért volt érdemes legalább vasárnap nyeregbe szállni: a felvonulást követően a regisztrált résztvevők között értékes ajándékokat (kerékpárt és kerékpár szaküzletben felhasználható vásárlási utalványokat) sorsoltak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!