Közélet

2015.09.03. 13:46

Rugalmasabb ügyintézésre számít az igazgató

Augusztus 1-től került át a KLIK-től a kiskőrösi Wattay Középiskola a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal felügyelete alatt működő Kiskunhalasi Szakképzési Centrumhoz.

Barta Zsolt

– Mit vár a változásoktól – kérdeztük Franczia Lászlót a kiskőrösi iskola igazgatóját.
– Abban reménykedem, hogy az oktatás során felvetődő kérdéseket, problémákat a korábbi évekkel ellentétben rugalmasan és rövid idő alatt megoldjuk. Bár tudom, hogy egy költségvetése van az országnak, abban bízom, hogy nagyobb lesz az intézmény anyagi mozgástere. Legalább akkora, mint a KLIK rendszer bevezetése előtt volt. Nem erősítette a Wattay Középiskola hírnevét az, hogy a szakképzéshez szükséges alapanyagok átvétele után, a helyi kereskedők csak több hetes csúszással jutottak a pénzükhöz. Most azt az ígéretet kaptuk, hogy ha szükséges, akkor azonnal készpénzben is fizethetünk a partnereinknek, mely a korábbi jó kapcsolatokat helyre állítja – mondta az intézmény vezetője.

Franczia László hangsúlyozta: újból érdekeltté vált az intézmény abban, hogy bérbeadással, munkák végzésével, felnőttképzéssel bevételt termeljen az iskola. Eddig a fenntartóhoz került a teljes bevétel, most ennek a 70 százaléka az intézménynél marad. Ezt a pénzt pedig az oktatás színvonalának emelésére, és az ingatlanok folyamatos felújítására fordíthatják.

Szeptember 1-től a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Wattay Szakképző Iskolája és Kollégiuma 616 diákkal kezdte meg a tanévet nyolc szakiskolai, három érettségihez kötött szakmában, illetve négy szakközépiskolai ágazatban, a 9-14. évfolyamon. A munkaadók által legkeresettebb gépi forgácsoló, hegesztő, valamint épület- és szerkezetlakatos szakmákban teljes csoportokat indítottak. Emellett egy tucat diákkal újból megkezdték az asztalos képzést. A lányok között az eladó és a vendéglátó-eladó hivatások a legnépszerűbbek. Érdekes, hogy a szakközépiskolában érettségizők közül 21 fiatal döntött úgy, hogy nem technikus, hanem a gépi forgácsoló szakmát választják. Ők két év alatt sajátítják el a szakma fogásait.

Az idén októberben az iskola több kistérségre kiterjedő pályaválasztási kiállítást rendez a kétkezi szakmák népszerűsítése érdekében, a megyei munkaügyi központ és a kiskőrösi önkormányzat támogatásával – mondta végül Franczia László igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!