Közélet

2015.09.19. 13:54

Olcsóbb lehet a magyar marha

Visszafoghatja a hazai élőállat-exportot az újabb megyében megjelent kéknyelv-betegség - írja a Magyar Idők.

magyaridok.hu

Bognár László, a Magyar Szarvasmarha Tenyésztők Szövetségének titkára, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója a lapnak azt mondta, az enyhe lázzal járó megbetegedés állategészségügyi szempontból nem okoz komoly gondot. Ugyanakkor több ország, köztük a legfontosabb exportpartnerek, mint például Törökország, emiatt lezárják a határaikat a magyar marhák előtt, holott náluk gyakorlatilag az egész állomány fertőzött – tette hozzá. Szavai szerint a húsmarha iránti kereslet egyelőre erős és a tejelő marha piaca is stabilnak látszik. A betegség hírére viszont a partnerek megpróbálják minél alacsonyabbra leszorítani az árakat – közölte.

A múlt heti Tolna megyei kitörés után a Somogy megyei Hajmáson is találtak a kéknyelv betegség vírusával fertőzött szarvasmarhát a héten. Az új kitörés körüli 20 kilométeres körben a hatóság 30 napos megfigyelési zárlatot rendel el, valamint módosította a megfigyelési- és védőkörzetet. Somogyban egy állat bizonyult fertőzöttnek. A kitörést ezúttal is a vírus 4-es szerotípusa okozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!