Közélet

2015.09.07. 07:27

Libafesztivál zuhogó esőben

Az esőkabát és az esernyő elmaradhatatlan kelléke volt a hétvégén a 17. Libafesztiválnak, de a jókedvet az eső sem moshatta el Kiskunfélegyháza egyik legnépszerűbb hagyományőrző eseményén.

Vajda Piroska

A libatenyésztés és libatartás hagyománya Kiskunfélegyházán és térségében különösen jelentős múltra tekint vissza. Az ágazat nagyon sok családnak ad munkát, akik a libaneveléssel értéket teremtenek, egyben megélhetésük forrását is ez a tevékenység biztosítja. A hízott libából származó termékek hungarikumnak minősülnek. Előállításukat hazánk mezőgazdasági termelési kultúrájának egyik legfontosabb szimbólumaként tartják számon. A liba legnemesebb része a libamáj – és a belőle készített ételek – kiemelkedő helyet foglal el a magyar gasztronómiában, sőt a Magyar Értéktárba is bekerült. A Kiskunfélegyházi Integrál Zrt. – a Libafesztivál fő szervezője – hazánk egyik meghatározó baromfifeldolgozója, illetve libamáj és libahús exportőre. A fesztivál megszervezésével minden évben a lúdtartók előtt szeretne tisztelegni. Ebben partnere a Móra Ferenc Művelődési Központ és a Petőfi Sándor Városi Könyvtár szakmai gárdája.

A szervezők ezúttal is kitettek magukért. Idén is színvonalas programokkal készültek. Felnőttek gyerekek egyaránt találhattak kedvükre valót. A legnépszerűbb esemény minden évben a Ki-Mit-Tud? sütni-főzni libából főzőverseny. Így volt ez idén is. A csapatokat a zuhogó eső sem tántorította el a versengéstől. Sátrat vertek és így készítették el a legkülönfélébb ételeket libából, amit természetesen az esemény fő szervezője biztosított számukra.

A helyszíneket járva a csapatok egyöntetűen arról nyilatkoztak, nem az elismerésért jöttek. Mint mondták, csak a jó hangulat számít. Egy kis ízelítő a felhozatalból: a Székely-Kiskun csapat Karádi István vezetésével libaaprólékból lencseragut, székelykáposztát, kapros ragulevest, és zúzapörköltet főzött. Az Integrál Áfész Hűtősök csapat tökös libazúza pörköltet, a Liba TMK csapata babos libaszívet, az Egyem a zúzádat csapat természetesen zúzapörköltet készített.

A Top-Libák 40 és fél aranykoronás libazúza pörköltet készítettek. Mint mondták, nagyon gondosan készültek a fesztiválra, ezért olyan gazdáktól vásárolták az alapanyagokat, akik a legjobb földeken legeltették a libákat és termelték a hozzávalókat. A Polgárőrök csapata libaragut és ludaskását főzött. A Derék Kukták pedig a Dédi kedvencét készítették, ami nem más volt, mint a libapörkölt keménytarhonyával. A Galibák csapat tárkonyos libaragu levest főzött petrezselymes galuskával. A járókelőket sült libamájjal és libatepertővel kínálgatták. A Holló László Képzőművész Kör tagjai Erdélyben készült cseréptálban libasóletet főztek házi hozzávalókkal és félegyházi tejföllel. Szeki-papa csapata pedig rummal készült részeges libalevessel próbálkozott. Az ételeket Bede Róbert mesterszakács és Szőke András humorista bírálta.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Galéria
[/caption]Főzőverseny legjobbjai

Legszebb szakácsnőknek a Galibákat választotta a zsűri. A Legkülönlegesebb libás ételt a Csipet-Csapat készítette. A legtöbb embert etető közönségdíjasat az Integrál Zrt. nyerte. A külföldi vándordíjat pedig a testvérváros Bagnols csapata kapta.

Sültek kategóriában első helyezett lett a 4,2 Gigabáj csapata a Fantázia libára és vonósokra elnevezésű ételével. Második lett a Kis csapat vagdalt libamellel, harmadik pedig a Jobbik 2 Attila álma elnevezésű ételével.

Pörköltek kategóriában Gedeon bácsi Kunsági libapörköltje nyerte el az első helyezést. Az Egyem a zúzádat csapata lett a második és Meki-Hekk-Flek a harmadik. Gedeon bácsi leves, egytálétel kategóriában is aranyérmes lett. Míg a  második helyet a Székely-Kiskun csapat Leányfogó levese nyerte. Harmadik helyen a Societas csípős ázsiai libaraguja végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!