Közélet

2015.09.07. 18:02

Lassan teljesen elbontják a kórházat

Pár hét, és nem marad semmi a megyei kórház egykori Izsáki úti tömbjéből, óriási „csipeszekkel” szedik szét a bontásra ítélt épületeket. Október végén már letehetik itt a főiskola új, közgazdasági karának alapkövét.

Hraskó István

Tegnap is javában zajlott a megyei kórház korábbi, Izsáki úti épületeinek bontása. Ottjártunkkor lánctalpas markolók egy óriási, csipeszhez hasonló szerkezettel szedték szét szintről szintre, falról falra az Izsáki úttal párhuzamos nagyépületet.

Mint ismert, a telephelyet korábban a GYEMSZI pályázaton értékesítette, a tenderen a Magyar Nemzeti Bank bizonyult nyertesnek (az irányár 1,7 milliárd forint volt, az MNB a Szauna Hotelt is megvásárolta). Később kiderült, a kórház telkén épül majd fel a Kecskeméti Főiskola új közgazdaságtudományi kara, ahol hétszemeszteres oktatás keretében folytatnak majd közgazdasági képzést. A 15 milliárd forintba kerülő projekt mögött az MNB által létrehozott Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány áll.

Varga László, az alapítvány kuratóriumának elnöke lapunknak elmondta: az épületek átvételekor az volt a cél, hogy amit lehet, azt megtartanak. Később a szakemberek átvizsgálták az ingatlanokat, és arra jutottak, hogy el kell bontani őket, ugyanis felújításuk, átalakításuk nem lenne gazdaságos. A nagyépületnél például kiderült, hogy a nyolc centiméter vastag vasbeton burkolattal megerősített eredeti bauxitbeton falak néhol gyakorlatilag elporladtak, viszont a „körbevasalás” miatt nem tudnának hozzájuk nyúlni.
A bontási munkálatoknak Varga László elmondása szerint már hatvan százalékát elvégezte a kivitelező cég. A rengeteg, várhatóan 30–32 ezer köbméter törmeléket ledarálják és elszállítják. A nyáron elkezdődött bontás október közepére fejeződhet be teljesen, október végén pedig akár le is tehetik az új campus alapkövét az Izsáki úton. A tervek szerint idén előkészítő földmunkák lesznek, az új főiskolai épületek kivitelezése pedig jövő év elején indul. Az építkezés várhatóan 15–17 hónapig fog tartani – mondta a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány kuratóriumi elnöke.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Nem volt gazdaságos felújítani az épületet, ezért most lebontják
[/caption]A kórházi tömb helyén öt új épületet terveznek felhúzni, amelyek néhány éven belül akár 1500 hallgató képzésére nyújtanak lehetőséget. Az oktatási intézmény mellett lesz itt egy könyvtár, egy adminisztrációs épület, egy, a városlakók számára is nyitott közösségi tér és egy kollégium is. A hasznos terület 30 ezer négyzetméter lesz. Az elképzelések között szerepel az is, hogy a volt kórházi főépülettel szemben lévő GAMF-kar főépületét és a másik oldalon az egyik új épületet az Izsáki út felett egy függőfolyosóval kötnék össze. Az alapítvány megvásárolta a várostól a Szauna Hotelt, ahol 70–80 diáknak alakítanak ki kollégiumot, itt kapnak helyet olyan kisebb apartmanok is, amelyek a vendégprofesszorok fogadására nyújtanak lehetőséget. Az új oktatási centrum a főiskola egyetemmé válását hivatott elősegíteni.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A képre kattintva galéria nyílik!
[/caption]Hová került a „kígyós” szobor?

Sokaknak feltűnt, hogy a bontás megkezdése idején eltűnt a kórház előtt álló női alumínium szobor. Többen aggódtak, mi lett vele? Mint megtudtuk, Ispánki József 1965-ös alkotását – egy női alakot, aki jobb kezében kelyhet visz és karjára a gyógyítás szimbólumaként egy kígyó csavarodik – a megyei kórház Nyíri úti telephelyére szállították, pont azért, hogy ne essen baja. Egyelőre nincs kiállítva, a kórház egyeztet az önkormányzattal, hol kapjon majd helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!