Közélet

2015.09.18. 14:21

Egyirányúsították a belvárosi egérutat

Kecskeméten egyirányúsították a Czollner teret, az Ótemető utca felől már nem lehet oda behajtani. Sokan egyelőre figyelmen kívül hagyják a táblákat, sokan pedig nem értik, hogy mire volt jó az egérút megszüntetése.

Zsámbóki Dóra

A napokban behajtani tilos tábla került a kecskeméti Czollner tér Ótemető utca felöli végébe. A forgalmi rend megváltozása sokakat meglepett, az általunk megkérdezett környéken élők sem igazán értik, hogy miért volt erre szükség. – Itt keringőzhetünk majd – mondta egy asszony, aki konkrétan tőlünk értesült a forgalmi rend megváltozásáról. Nincs ezzel egyedül, noha egy kerítésre a Városgazdasági Kft. kiragasztott egy A/4-es lapot, melyen azt írják, hogy „szeptember hónap 37. hetében” megkezdték a tér forgalomtechnikai átépítését, a munkálatok pedig két hétig fognak tartani.

A Csongrádi utca felől közeledve semmi nem hívja fel az autósok figyelmét a forgalmi rend megváltozására, a behajtani tilos táblát pedig sokan figyelmen kívül hagyják. Nem feltétlen róható ez fel az autósoknak, tér sarkán ugyanis már megkezdődött a gyalogátkelő építése, ami miatt útszűkület van, az emlékezetből közlekedők pedig a forgalmi akadályt kerülgetik, mintsem a táblákat néznék. Ottjártunkkor 10 autóból 9 rutinból hajtott be a térre – természetesen a forgalommal szembe. Még egy rendőrautó sofőrje is „benézte” a táblát. Mentségére szóljon, hogy amikor meglátta a Bánk bán utca sarkán lévő újabb tiltó táblát, azonnal elkanyarodott.

Hogy az autósokat zavarba hozza a forgalmi rend változása, az tisztán látszik. Egy suzukis, aki időben kiszúrta a behajtani tilos táblát, a Kanyar utca felé vette az irányt, majd dacára annak, hogy ott is tiltó táblába futott, bekanyarodott a Tóth László-iskola elé, és amikor észrevette, hogy zsákutcába jutott, egyszerűen átvágott a téren a Bánk bán utca felé. Még szerencse, hogy a kis autó éppen elfért a sétányon.

A tér egyirányúsításáról júniusban döntött a Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság. Az indoklás alapján a Czollner téren túl nagy (volt) az átmenő forgalom, pedig a környéken több oktatási intézmény, orvosi rendelő és patika is van, melyek önmagukban is nagy forgalmat generálnak. Az már nyilván más kérdés, hogy így ezek megközelítése is nehézkesebbé vált. A nagy forgalom veszélyt jelent(ett) a diákok számára is. Most a döntés értelmében a Czollner téren parkolókat és gyalogátkelőhelyet is építenek.

A Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, a térség önkormányzati képviselője által előterjesztett javaslat szándéka szerint a döntés eredményeként a nagykörútra terelődik a Hunyadiváros felől érkező forgalom. Jelenleg ez a hatás nem látható, tapasztalataink szerint az Ótemető utca felől érkező autósok – már akik észreveszik a táblát – inkább az Erkel utca–Katona József utca útvonalon kerülnek a Mezei utca, illetve a kiskörút felé, esetleg a Kanyar utca–Hajagos utca–Kistemplom utcán térnek vissza a Katona József utcára, hogy onnan a Rigó utcán keresztül elérjék a Mezei utcát. Mindenesetre az érintett oktatási intézmények vezetői támogatták az új forgalmi rend bevezetését. Ez derül ki az előterjesztésből, és ezt mondta megkeresésünkre a Tóth László-iskola illetékese is. Igaz, ők elsősorban csak egy zebrát akartak. 

Vissza kellene állítani az eredeti állapotot

Király József (MSZP) a Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság elnöke kérdésünkre elmondta: a fideszes többség szavazott igennel, ő és a jobbikos Molnár Ferenc nemmel voksoltak az előterjesztésre. – Két évvel ezelőtt már volt hasonló kezdeményezés, de a korábbi bizottság azt elvetette, mert nem volt meg a megfelelően kidolgozott szakmai háttere a döntésnek. Most sem látom, hogy mi indokolja az egész térség közlekedésére befolyással bíró döntést – mondta el kérdésünkre Király József, hozzátéve, hogy bizottsági elnökként vitára kellett bocsátani az elképzelést. – Szakmailag nem tartom elfogadhatónak, hogy úgy hozzunk meg egy ilyen döntést, hogy a környező utcák forgalmi rendjét ne vizsgálnánk felül. Már az ülésen is azzal érveltem, hogy az utak használatát mindenki számára biztosítani kell, nem csak az ott élőknek – fogalmazott, hozzátéve, hogy szerinte vissza kell állítani az eredeti állapotot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!