Közélet

2015.09.22. 19:07

Egyházi kézbe szeretnék adni a középiskolát

A Dózsa-gimnázium idén nem csak az elnevezésében újult meg, mert egy pályázat révén, kormányzati forrásból 150 millió forintot fordíthatnak a középiskola épületének energetikai korszerűsítésére.

Tapodi Kálmán

A tanévkezdés napján kezdődtek meg a munkálatok az 59 éve alapított majsai gimnáziumban, amely az idei tanévtől a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum tagintézménye lett.
– A munkaterület átadását követően kilencven nap alatt kell végezniük a kivitelezőknek. A nagyobb hanghatással járó munkákat azonban csak a tanórák után, illetve a hétvégeken tudják végezni, emiatt feszített a tempó, hogy november végéig elkészüljön minden – tájékoztatott Szekeres Béla. A majsai alpolgármester elmondta: az épülethatároló szerkezeteinek hőszigetelése és a nyílászárók cseréje a most elvégzendő feladat. Mint megtudtuk: a fűtéskorszerűsítés is időszerű lenne az intézményben, de arra még pénzügyi forrást kell találni.

Júliusban a Nemzetgazdálkodási Minisztérium irányítása alá került a majsai szakközépiskola, ahol maradhat a gimnáziumi képzés is, hiszen a törvény szerint, a járási központokban tovább működhetnek a gimnáziumok.
Az év elején a középiskola egyházi fenntartásba történő átadása is felmerült. Kiskunmajsa zömében katolikusok lakta város, ahol évek óta jól működik a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda, így a gimnázium a katolikus egyháztól remélt és kapott befogadást. A bürokratikus eljárások elvégzésére azonban nem volt elegendő idő, de információink szerint ezt a szándékot újra szeretnék megerősíteni, amihez partner az egyházközség és a városvezetés is.

– A városi léthez hozzátartozik egy középiskola, ami a helyi értelmiség képzéséhez nélkülözhetetlen. Így volt ez az elmúlt évtizedekben és így kell lennie a jövőben is. A majsai családoknak nagyon fontos, hogy helyben tudhassák gyermeküket a középiskolai évek alatt. A nevelésen túl, anyagi szempontból sem másodlagos ez, hiszen a majsai gyerekeknek így nem kell utazgatniuk és nem kell kollégiumi díjat, vagy esetleg albérletet fizetniük a szülőknek – nyilatkozta Ábrahám-Fúrús András, Majsa polgármestere.
A város egyébként visszakérte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól az alapfokú oktatási intézmények működtetését, s ettől jelentős megtakarítást remélnek a jövőben.
A település vezetése az állami helyett, továbbra is a nagyobb biztonságot jelentő egyházi fenntartást támogatja a majsai középiskolánál. Információnk szerint hamarosan ismét felkeresik az intézmény átvételi kérelmükkel a kalocsai érsekséget.

„Minőség az oktatásban, hagyomány a nevelésben”

Az 1956-ban indított majsai gimnázium mottója olvasható a fenti címben. Az első tanévben egy osztállyal kezdődött a gimnáziumi oktatás, a jelenlegi Arany-iskola – vagy, ahogyan legtöbben ismerik, az „emeletes iskola” – épületében. Az első osztályfőnök Dr. Kováts Lászlóné 40 elsős diákjából 22-en érettségiztek. 1957-ben új helyre költözött a középiskola a Félegyházi út és a Csontos Károly utca sarkán álló emeletes épületbe. Dózsa György nevét 1960-ban vette fel az iskola, ami öt év múlva újra elköltözött, mert az eredetileg lakóháznak épített tömböt életveszélyessé nyilvánították. Az új gimnázium építése 1967-ben kezdődött és 1969 októberétől oktatnak a jelenlegi épületben.

 

Címkék#Kiskunmajsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!