Közélet

2015.09.04. 09:54

Egészségünk több figyelmet igényel

Bejeződött a Szent Kereszt Kórház egészségfejlesztési programja.

Tapodi Kálmán

A felnőtt lakosság egészségi állapotának javítása volt a legfőbb célja annak a programnak, ami az egészségtudatosság elterjedését is segítette az elmúlt két év során. Font Sándor, a körzet országgyűlési képviselője is szólt az egészséges életmódot népszerűsítő programok fontosságáról, amiket úgy véli, hogy folytatni kell a mostani program lezárását követően is.

A projekt tartalmi elemeinek megvalósítására létrehozott helyi egészségfejlesztési iroda (EFI) a járóbeteg szakrendelőben kapott helyet. Az EFI volt a központja kalocsai járás területén szervezett programoknak, és az iroda a szakmai előadások, egészségklubok, az állapotfelmérések és a szűrővizsgálatok méltó helyszínének bizonyult.

A programban résztvevő szakemberek szerint: helyesnek bizonyult a felismerés, miszerint az egészségügyi ellátás hatékonyságát növeli, költségeit csökkenti, ha megfelelő egészségneveléssel az emberek megváltoztatják korábbi életmódjukat.
A háziorvosok is partnerek voltak ebben a tevékenységben, akiknek 72 százaléka kapcsolódott be az egészségfejlesztési programba.
A megyei kórház telephelyeként működő intézmény mintegy 123 millió forintot nyert programok megvalósítására. Húsz önálló egészségnapot hirdettek meg, de települési rendezvényekhez is társultak.

A gyászfeldolgozással is foglalkoztak

A projekt során különös figyelmet fordítottak a szív-, és érrendszeri betegségekre, cukorbeteg, dohányzó, a túlsúlyos, az alkoholfogyasztás túlzásba vivőkre és a mentális segítségre szorulókra is. A lelki egészség megőrzése érdekében krízis-, és gyászfeldolgozó csoportfoglalkozásokat is tartottak. Testmozgást ösztönző programokat is indítottak, kerékpártúrát szerveztek, de a torna, jóga és aerobik foglalkozások is népszerűek voltak. Továbbá egészséges ételeket bemutató főzőtanfolyamot is szerveztek.

 

Címkék#kalocsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!