Közélet

2015.09.18. 16:08

A régi fajták jól bírják az aszályt

A megyében az északra fekvő szőlőhegyeken és Pest megye déli részén gazdálkodó szőlészek-borászok nem sietik el a szüretet.

Miklay Jenő

Bíznak az időjárási előre jelzésekben amelyek szerint várhatóan nem köszönt be tartósan csapadékos időszak. Ezért amennyire lehetséges, halasztják a kék és a kései fehér szőlő fajták szedését. Egyelőre nem veszélyeztetik betegségek a fürtöket és napról-napra nő a szemek cukorfoka. A hegybírók elmondása szerint a tájban régóta köztermesztésben lévő szőlőfajták probléma nélkül vészelték át az aszályos éveket, valószínűleg azért, mert sok évtized alatt alkalmazkodtak az időjárási viszonyokhoz.

Azzal szemben az újabb fajták, például a Bianka, a Zalagyöngye, a Kunleány sokkal nehezebben viselték a szárazságot, néhol tőpusztulás is előfordult. A hozamokban jelentkező elmaradást némileg kompenzálja a jó minőség. Napjainkban kedvezőek a kilátások a végeredményt, vagyis a borok minőségét illetően, bár idén az átlagosnál kevesebb savtartalomra számítanak a pincészetek. A termesztők jelezték: a térségben a borszőlő felvásárlási árain nem látszik meg az, hogy idén kevesebb a hozam más évekhez képest. Amennyiben a tavalyihoz hasonló, 80-110 forint körüli árszint áll be ősszel, a gazdák jövedelme is elmarad a korábbiaktól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!