Közélet

2015.08.24. 09:31

Szent István tiszteletére tették meg az utat

Közel ötvenen vettek részt azon az éjszakai zarándoklaton, amelyet Szent István tiszteletére tettek meg a hívők, Szentkirály, Lakitelek és Nyárlőrinc között. Közülük tizenöten végig gyalogolták a több mint harminc kilométeres utat.

Szentirmay Tamás

Nem ez volt az első eset, amikor a szentkirályi, lakiteleki és a nyárlőrinci hívők zarándokutat szerveztek a három település között. Ezúttal is Szent István, Szent Imre, Boldog Gizella ereklyéit körbejárva, éjszaka, gyalog tették meg az utat. Szombaton este tíz óra után Szentkirályról indult a menet Lakitelekre. Több szentkirályi lakos csak ezt az utat választotta, hogy fel tudjon készülni a vasárnapi búcsúra. A Lakitelekről Nyárlőrincre tartó szakaszt tizennyolcan vállalták. A hajnali érkezéskor meleg teával, szendviccsel és virslivel várták a megfáradt hívőket a helybéliek.

Természetesen Ágoston atya is fogadta őket, s az imádkozás után útjukra bocsájtotta őket. A létszám kibővült és már tizennégy éven aluli gyerekek is csatlakozhattak hozzájuk. Velük együtt érték el a kiindulás helyszínét, Szentkirályt.

A 30,4 kilométeres utat Szent István tiszteletére tették meg, mivel Szentkirályon államalapító királyunk ereklyéjét, Lakiteleken Szent Imréjét, Nyárlőrincen pedig Boldog Gizelláét őrzik. Mind a három településen imádkoztak is az ereklyék előtt.

– Mindenkinek a családjában van kiért és miért imádkozni. Éppen ezért családjainkért, helyi közösségért, településeinkért, nemzetünkért, magyarságunkért ajánlottuk fel fáradságainkat, imáinkat, illetve engesztelésül a világ bűneiért – mondta Rozsnyói Ákos, a zarándokút szervezője és koordinátora.

– Természetesen mindenki hozzátette saját szándékát is. Szent István segítő közbenjárást kértük, hogy az imáink, felajánlásaink megvalósuljanak, meghallgatásra találjanak. Közben meglátogattuk a szent család többi tagját is. Lakiteleken Szent Imrét, Nyárlőrincen Boldog Gizellát, hogy ők is segítsenek, járjanak közbe értünk. Harmincöten indultunk Szentkirályról, ilyen sokan este még soha sem voltunk. Közülük több helyi lakos a búcsúi előkészületek miatt csak Lakitelekig tudta vállalni az utat, ezért lecsökkent a létszámunk tizennyolcra, de Nyárlőrincen ismét csatlakoztak hozzánk, így negyvenhatan vettek részt a zarándoklaton. Tizenöten az egész szakaszt teljesítettük. Befejezésként részt vettünk a szentkirályi búcsú szentmiséjén, amit dr. Varga Lajos váci segédpüspök celebrált.

Ezek is érdekelhetik