Közélet

2015.08.04. 07:12

Elkezdődött a kerítésépítés

Kelebián rendezkedett be a műszaki bázis, a határzárhoz szükséges drótkerítés is megérkezett már. Hétfőtől élesben épül a határzár.

Zsámbóki Dóra

Tegnap reggel több helyszínen elkezdték a határzár építését a déli határon. A munkálatok most már Bács-Kiskun megyét is érintik, úgy tudjuk, jelenleg a földmérési és a tereprendezési munkák vannak folyamatban. A tervek szerint a kerítésnek augusztus 31-éig állnia kell, a munkálatokba a katonákon kívül több száz regisztrált munkanélkülit is bevonnak. A kormány a határzár felépítésére 29 milliárd forintot különített el.

Mint arról beszámoltunk: a kerítésépítéshez szükséges honvédségi munkaerőt megyénkben Bácsalmáson a gimnáziumnál és a volt rakétakilövő állomásnál szállásolták el. Úgy tudjuk, hogy Kelebián az egykori határőr laktanyában rendezték be a katonák a műszaki bázist. A faluba körülbelül egy tucat kamionnal már a határzár építéséhez szükséges drótot is leszállították, megérkeztek a cölöpök és a gépek is. Múlt héten a tompai művelődési házba összehívták a tompai, kelebiai és kisszállási munkanélkülieket is, akik majd a határzár építésén dolgozhatnak.

Információink szerint sokan már úgy mentek a megbeszélésre, hogy vitték magukkal az orvosi papírt: nem alkalmasak a megterhelő fizikai munkára. A behívott munkanélküliek között vannak nők is, ők egyelőre az élelmezésben segédkeznek, ám egyes információk szerint ha nem lesz elegendő létszámú férfi munkaerő, a kerítésépítésre is „kivezényelhetik” őket. A két műszakban dolgozó munkások természetesen fizetséget kapnak munkájukért, körülbelül 50 ezer forint körüli összegre számíthatnak. Helyi vállalkozókat is megkerestek, nem csak szállítmányozókat, hanem víz- és villanyszerelőket is, akikre a katonai konténerek gépesítésében számítanak. 

A Bács-Kiskun megyei határszakasz mentén élők közül az általunk megkérdezettek egyébként vegyes érzelmekkel fogadják a határzár építését. Mint arra többen rámutattak: megyénkben a menekültkérdés nem jelentkezik annyira hangsúlyosan mint Csongrád megyében, ezt a rendőrség által napról napra megküldött, a határértők elfogásáról szóló hírek is alátámasztják. A Bács-Kiskun megyei természetes határ is más: itt nem a művelésbe bevont területek vannak a zöldhatárnál, hanem főleg erdők, melyben nem tudnak „kárt tenni” a menekültek.

Többen ugyanakkor egy súlyosnak tűnő problémára rámutattak. A határon felhúzott kerítés elzárja a vadcsapásokat, így nagy valószínűséggel kárt fog tenni a vadállományban. Többen már most fertőzésveszélytől tartanak, mert valószínűtlennek tarják, hogy lesz, aki összeszedje a kerítésbe akadt, sérült állatokat, például az őzeket.

Problémás kérdés a Kelebiánál az országból kifutó vasút is. A sínekre nyilván nem húzhatnak zárat, így lesz egy rés a kerítésen. Nagy valószínűséggel sokan, akár a mostaninál jóval többen próbálnak majd meg Kelebiánál hazánk területére jutni, még akkor is ha őrizni fogják a „kiskaput”.

Sokba kerül ha valaki akadályozza az építőket

Az ideiglenes határzárra is vonatkozó törvénycsomag szombaton lépett életbe. Aki a területen szolgálatot teljesítő hivatalos személyek vagy az ott munkát végzők be- és kijutását, illetve a határzár területére tartó hatósági vagy szállító járművek be- és kijutását akadályozza, 300 ezer forint bírság megfizetésére kötelezhető. Aki a területre illetéktelenül belép, 50 ezer forint közigazgatási bírsággal sújtható. Aki az ott folyó munkát bármilyen módon akadályozza, az 150 ezer forint közigazgatási bírságra kötelezhető.

 

Ezek is érdekelhetik