Közélet

2015.05.05. 16:14

Hibás lehet a magyarérettségi hivatalos megoldókulcsa

Hibás a középszintű magyarérettségi hivatalos megoldókulcsa - közölte az eduline-nal Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke.

eduline.hu

A tegnapi magyarérettségi szövegértési feladatsorában több kérdés is volt, mely nem egyértelmű. Például: a 8. feladat első kérdése arra kérdezett rá, igaz vagy hamis az az állítás, hogy Grendel Lajos 1908-at, a Nyugat indulását tekinti korszakhatárnak. A hivatalos megoldókulcs szerint ez az állítás hamis. Arató László ugyanakkor négy bizonyítékot is felhozott arra, hogy ez téves. A 4. bekezdésben az áll: „Irodalomtörténet-írásunk közmegegyezéssel a Nyugat 1908-as elindítását tekinti korszakhatárnak…”. Arató elmondása szerint itt a többesszám utal arra, hogy a szerző is így véli, nem vonja ki magát ez alól - adta hírül az euline.hu.
Ahogy a Magyartanárok Egyesületének elnöke kifejtette, Grendel könyvében ugyan korábbi, a modernség áttöréséhez vezető jelenségeket és műveket is számba vesz, de a korszakküszöböt nem helyezte át.

A másik fontos bizonyíték, az érettségizőknek megadott szöveg 5. bekezdésének mondatkezdete, amely azt mondja, hogy „a 19. század végétől” tekint át száz évet, mindez pedig nem jelenti azt, hogy a konszenzusos korszakhatárt, az 1908-at áttennék.

Harmadsorban Arató László olvasta a könyvet, valamint megkereste a szerzőt, Grendel Lajost is, aki egyértelműen tisztázta a kérdést, miszerint valóban 1908-at tekintette korszakhatárnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!