Közélet

2015.05.05. 17:49

Flashmobbal tüntettek a kecskeméti igazgató mellett

Kétszáz-kétszázötven tanár, diák, szülő és szimpatizáns tüntetett kedd délután dr. Lukács Lajos, a kecskeméti Bányai gimnázium igazgatója mellett.

H. I.

A villámcsődületet a Megvédjük a Bányait facebook-csoport szervezte, arra reagálva, hogy a múlt heti képviselő-testületi ülésen a városvezető Fidesz-KDNP frakció a szavazás során tartózkodott az eddigi igazgató pályázatának támogatásától (végső döntést a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ hoz).
– Tekintettel a közgyűlés méltánytalan, érthetetlen, indoklás nélküli lépésére, attól tartunk, hogy a „leszavazás” a pályázat érvénytelenítésének, végső soron pedig Lukács eltávolításának ágyaz meg - mondta el a csoport képviselője, egyben a flashmob egyik szervezője, Soós Eszter Petronella, bányais öregdiák. Hozzátette: „az érdemi vita hiánya, a bányais értékek, a bányais tantestület veszélybe kerülése” is felháborította őket, és nem akarják végignézni, hogy az iskola „politikai csatározások áldozatává váljon”.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Közel 250-en vettek részt a villámcsődületen
[/caption]A meghirdetett fél ötös időpontra körülbelül kétszáz-kétszázötven fős tömeg gyűlt össze a gimnázium bejárata előtt és a Nyíri úton, a járdán. A szülők és szimpatizánsok mellett egykori és jelenlegi diákok, tanárok is részt vettek a tíz perces megmozduláson. 
– Azért vagyunk itt, mert úgy gondoljuk, hogy az a pedagógiai igényesség, az az oktató-nevelő munka, amelyet ez az iskola végez dr. Lukács Lajos vezetésével, az megőrzendő. Azért vagyunk itt, mert úgy gondoljuk, hogy méltánytalan az, ahogy az önkormányzat eljárt Lukács Lajossal, és úgy gondoljuk, hogy nekünk ki kell fejeznünk a támogatásunkat. Azért vagyunk itt, hogy csöndben, bányaishoz méltóan, méltóságteljesen megüzenjük: ragaszkodunk ahhoz, hogy ne verjék szét azt, ami jól működik. Azt akarjuk, hogy a KLIK további öt esztendőre megbízza Lukács Lajost ennek a kiváló iskolának a vezetésével - mondott rövid, nagy ovációval fogadott beszédet Soós Eszter Petronella, majd a tüntetők „Je suis Lukács Lajos” és „Je suis bányais diák” feliratokat tartottak a magasba. A villámcsődület végén az Illés együttes Miért hagytuk, hogy így legyen? dalát énekelték el a résztvevők. „Ha nem járunk sikerrel, jövünk újra!” - hangzott el búcsúképpen.

Előzmények

Múlt csütörtökön a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium intézményvezetői pályázatával foglalkozott a helyi képviselő-testület. A véleményezést a fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kérte a közgyűléstől (a kinevezésről a KLIK dönt, az önkormányzatnak, mint működtetőnek csak véleményezési joga van).
A pozícióra egyedül az iskolát 1993 óta vezető jelenlegi igazgató, dr. Lukács Lajos nyújtott be pályázatot. A Mák Kornél oktatásügyért felelős alpolgármester által jegyzett előterjesztésben az szerepelt, hogy javasolja a közgyűlésnek az eddigi vezető további öt évre történő megbízásának támogatását. A határozat-tervezet ugyanakkor a képviselő-testületi szavazás során egy nem voks mellett csak hat igent kapott (ötöt az ellenzék tagjaitól), a városvezető Fidesz-KDNP frakció tizenkét képviselője tartózkodott, így a Lukács Lajost támogató határozat nem kapott többséget, nem fogadta el a közgyűlés. A tanári kar és a szülők, diákok egyébként még nem véleményezték a pályázatot.

Vasárnap a facebook-on Megvédjük a Bányait néven csoport szerveződött, itt a hozzászólások között például azt írták, hogy Lukács Lajos személye a garancia arra, hogy az iskola szellemisége, pedagógiai programja ugyanolyan sikeresen és minőségben menjen tovább. A kezdeményezéshez kedd délutánig több mint kétezren csatlakoztak.

Az ügyben hétfőn megkerestük a Bányai Júlia Gimnázium igazgatóját, aki azonban nem kívánt nyilatkozni sem a képviselő-testületi szavazással, sem a villámcsődülettel kapcsolatban.
Takács Valentina, az önkormányzat kommunikációs vezetője hétfőn azt nyilatkozta portálunknak: „Lukács Lajos eddigi vezetői tevékenységét, érdemeit az önkormányzat elismeri, ugyanakkor a városvezető koalíció azt tartaná demokratikusnak, ha több jelölt pályázatát lehetne véleményezni. A tartózkodás nem Lukács Lajos igazgató úr pályázata ellen szólt, hanem véleménynyilvánítás arra vonatkozólag, hogy a gimnázium érdekeit is az szolgálná, ha többen pályáznának az intézmény vezetésére”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!