Közélet

2015.05.07. 07:44

A kalocsai kórház tetejét is megbontotta a vihar

Több településen is áramszünet van az éjszakai vihar miatt Bács-Kiskunban. A tűzoltókat kora reggelig 69 helyre riasztották, de folyamatosan futnak be újabb segélykérések.

Zs. D.

Óriási pusztítást végzett a szerdán éjszaka tomboló vihar Bács-Kiskunban. A megyei tűzoltókat szerdán este 8-tól csütörtök kora reggelig 69 helyre riasztották, javarészt utakra, házakra, vezetékekre dőlt fákat, faágakat kell eltávolítaniuk. A katasztrófavédelem hajnali közlése szerint Pirtó és Jászszentlászló egy részén nincs áram, de csütörtökön reggel a Kiskunmajsához tartozó Bodoglárról is kaptunk jelzést, hogy ott is szünetel az áramszolgáltatás. Utóbbi helyszínen egy egész erdőt letarolt a szél, tanyákra dőltek a fák, többeket elzárva a külvilágtól.

A katasztrófavédelem közlése szerint a viharos szél a kalocsai kórház tetőszerkezetét is megbontotta, mintegy harminc négyzetméteren. Bács-Kiskun megyében egyébként Kalocsa, Öregcsertő, Kecel, Pirtó, Kiskunhalas, Jászszentlászló és Kiskunmajsa környékén pusztított leginkább a vihar.

Ezeken a helyeken jég is esett, olvasóink beszámolói alapján – mint az a felső, Soltvadkertről küldött képen is látható – gyakran csaknem tojásnagyságú. Az Időkép.hu-nak küldött felvétel szerint Uszódon a műanyag terasztetőt is átlyuggatta a jég.

A szerdán éjjel tomboló vihar a közlekedésben is fennakadásokat okoz. Az 5-ös főutat Kisteleknél le kellett zárni, a forgalmat a rendőrök elterelik.

Katasztrófális állapotok Kiskunmajsán
Az éjszakai vihar felbecsülhetetlen károkat okozott. A belváros a külterületekhez képest „megúszta” a nagy bajt - írja hivatalos Facebook oldalán a majsai önkormányzat.
Belváros: kidőlt fák, leszakadt ágak, a forgalom helyreállt.
Külterületek: éjjel kettőre sikerült mentesíteni a bevezető utakat. Fák dőltek az utakra, leszakítva a vezetékeket, tönkre téve infrastruktúrát, kerítéseket. Az utak után most a kerékpárútra dőlt fákat távolítják el.
Kiserdő: a középfeszültségű fémoszlopok eldőltek, összeomlottak. Sok fa dőlt el, sokszor sodorva a mellette lévőt.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Kiskunmajsa Város (Facebook)
[/caption]Bodoglár: talán a legtöbb kár itt lehet. A falu központjában nyárfák szakadtak ki a helyükről, elvágva villany és telefonvezetéket. Itt egy egész erdő tűnt el ma reggelre. A kár több tízmilliós lehet. A gazdák próbálnak kijutni tanyáikból és generátorral igyekeznek az állatok létfenntartásához szükséges áramot előállítani.
A tűzoltóink egész éjjel dolgoztak. Városgazdálkodás dolgozói is derekasan kitettek magukért az éjszaka folyamán és teszik egész nap, valamint az elkövetkező napokban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!