Közélet

2015.04.29. 10:56

Segítség az édesanyáknak

Anyák napján, május 3-án indul és május 8-ig tart a Születésünnep programsorozata Kecskeméten.

Hraskó István

Az egyik szervező, Patik Réka lapunknak elmondta: Kecskeméten ugyan rengeteg klub, foglalkozás, intézmény és vállalkozás kínál szabadidő-eltöltési lehetőséget, segítséget, tanácsadást a várandósoknak, a kisbabás, kisgyermekes családoknak, de nem mindig könnyű ezekre rábukkanni, sokszor nincsenek szem előtt. Ezért szeretnék a korábbi évek május eleji rendezvényeinek hagyományát feleleveníteni és „kihangosítani” a szereplőket.

– Tavaly a babahordozós héten merült fel bennem a Születésünnep ötlete, amikor láttam, milyen sok baba-mama klub, beszélgetőkör, tanácsadó, fejlesztő, segítő szakember van a városban. Arra gondoltam, jó lenne, ha egy tematikus hét keretében egyszerre mindenki – természetesen csak aki vállalja – bemutatná, milyen bőséges a kínálat, ki mivel foglalkozik. Sokan szerencsére azonnal mellénk álltak, így most úgy néz ki, húsz helyszínen közel negyven program várja majd az érdeklődőket – tudtuk meg Patik Rékától.

Baba- és kismama jóga, békatorna, zenebölcsi, mondókázás, terápiás kutyás foglalkozás, hordozós latin fitnesz torna, babagyógytorna, hordozás, Waldorf-szemlélet, átmozgató edzés anyáknak, szülésfelkészítő- és életmód-tanácsadás, előadás az otthonszülésről – nagyon sokszínű a kínálat (az összes program a www.szuletesunnep.hu oldalon található meg). A résztvevők általában a megszokott tevékenységeiket szervezték a jövő hétre, de olyan is akad, aki külön eseménnyel készül. Az sem mellékes körülmény, hogy a programok ingyenesek.

– Az anyaság néha tud nehéz is lenni, vannak mélypontjai. A baba-mama csoportunkban viszonylag sokszor hallom, hogy a kisgyermekes édesanyák elszigetelődnek, mert nagyon sok időt töltenek egyedül, pontosabban felnőtt-társaság nélkül. Talán ez az egy hét a szakmai tanácsadások mellett azzal is segíthet nekik, hogy kicsit közösségben lehetnek, ismerkedhetnek egymással. Sokszor egész apróságokon múlik a dolog, a programok során lehetőség nyílhat például az első beszélgetésre is a szomszéd lépcsőházban lakó kismamával – tette hozzá Patik Réka.

 

Ezek is érdekelhetik