Közélet

2015.04.20. 18:24

Kis katasztrófavédők versenyeztek

Tegnap Ágasegyházán rendezték meg a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny Bács-Kiskun megyei döntőjét. Két korcsoportban 20 csapat versengett, kiskunmajsaiak győztek.

Zsámbóki Dóra

Az ágasegyházi védett vezetési pont, ismertebb nevén a bunker körül berendezett tizenhárom állomáson kellett a tudásukat bizonyítaniuk az általános- és középiskolás csapatoknak a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny Bács-Kiskun megyei döntőjében tegnap. A négytagú csapatoknak 15 percük volt a feladatok teljesítésére. A diákokra elméleti és gyakorlati feladatok vártak. A tűzoltósági, a polgári védelmi és az iparbiztonsági szakterületek témaköreit felölelő tesztlapok helyes kitöltése megkövetelte a jogszabályi, szakmai és az eljárási ismereteket is, de a viharjelzésekkel és a riasztásokkal is tisztában kellett lenniük a diákoknak. A gyakorlati feladatok között szerepelt nyúlgátépítés, elsősegélynyújtás, mocsárjárás, tűzmegelőzési és tűzoltási feladat akadályokkal nehezített pályán, illetve kerékpáros ügyességi feladat is. A diákoknak egy veszélyes anyagot szállító jármű feltételezett baleseti helyszínén kellet bemutatniuk, hogyan kell helyesen viselkedni, valamint az ott található táblák, bárcák tudnivalóit ismertetni.

A környezettudatos neveléshez kapcsolódott a verseny egyik állomása. A végrehajtott feladat a versenyzők ismereteit és készségét mérte fel a hulladékkezelés, háztartási veszélyes hulladékok szelektálásával kapcsolatban. A térlátást segítő ügyességi és szimbólumok felismerése versenyszámban óriáskockákból veszélyre figyelmeztető, szimbólumokat ábrázoló képeket raktak ki a tanulók. A helymeghatározási állomáson a tájoló helyes használatáé volt a főszerep. A tűzoltó gépjárművön található szakfelszerelések elnevezésének, kategóriájának ismerete sem okozott problémát a résztvevőknek. Az iparbiztonsági activityben a korosztályoknak megfelelő feladványokat rajzolták, mutogatták el vagy írták körül a játék szabályait követve. A füsttel telített sátorban való tájékozódás mellett a diákoknak különböző, előre meghatározott tárgyakat kellett megtalálni és kihozni a szabad levegőre. 

A 13 általános iskolás csapat közül a kiskunmajsai Aranyosok csapata végzett az élen, a második a kerekegyházi iskola csapata, míg a harmadik a kunfehértói iskola csapata lett.
A középiskolások versenyében 7 csapat indult. Itt is kiskunmajsai csapat nyert, ők Aranyosok néven indultak. A második a bajai Szentisváni Baráti Kör, a dobogó harmadik fokára a bajmoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület csapata állhatott fel.

A versenyen különdíjakat is osztottak. A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Egyesület (RSOE) különdíját a kiskunmajsai Aranyosok, a Kunfehértói Általános Iskola, a majsai Aranycsapat, valamint a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium csapata vihette haza.
A Kiskőrösi Rendőrkapitányság külön díjait a közlekedésbiztonsági állomáson legmagasabb pontszámot elérők kapták, a majsai Aranyosok és a Jánoshalmi FVM Kelet-Magyarországi Agrár-szakképző Központ Mezőgazdasági szakképző Iskola és Kollégium csapata örülhetett. A Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság Elnökének különdíját Faludi Éva és Krizsánné Trója Dolli, a két I. helyezett csapat felkészítő pedagógusa kapta. Füredi János, Ágasegyháza polgármesterének ajándékcsomagját a bajmoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület csapata kapta meg.

Ezek is érdekelhetik