Közélet

2015.03.18. 06:12

Repetáznak a nagy döntéssel

Nehéz helyzetben vannak a középfokú oktatásba jelentkezők. A jelentkezések véglegesítése előtt derült ki ugyanis, hogy a megváltozott „szakmaszerkezetben” bizonyos képzések nem is indulhatnak.

Popovics Zsuzsanna

Kecskeméten az ÁFEOSZ Kereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola a meghirdetett közgazdász képzésre nem vehet fel diákokat, a Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakközépiskola és Szakiskola egyetlen szakmunkás osztályt sem indíthat szeptembertől. A Gáspár András Szakközépiskola az ács szakképesítés oktatására nem kapott engedélyt, igaz, a jelentkezők létszáma is alacsony volt.

A középiskoláknak március 11-ig kellett nyilvánosságra hozniuk a felvételi jegyzéket, amelyből a jelentkezők összpontszáma és az intézményi rangsorban elfoglalt helyük is szerepel. Sok érintett szülő és nyolcadikos gyerek számára ekkor derült ki, hogy nagyon gyorsan változtatni kell a tanulói jelentkezési lapon. A döntéshez kaptak plusz két napot, és a korábbi március 17-i határidő helyett március 19-ig azaz holnapig változtatható az eredetileg megjelölt középiskolák és tagozatok sorrendje.

Az általános iskolák levelet kaptak arról, hány tanulójukat érinti a változás, és konkrétan kiknek kell az eredeti elképzelésükkel szemben más szakképesítést/iskolát választaniuk. A Corvina Általános Iskolában hét tanuló szüleit értesítették arról, hogy nagyon gyorsan más középiskolát és/vagy képzést kell választaniuk nyolcadikos gyereküknek. A módosítás során tanulmányi területet nem lehet törölni, azonban azok eredetileg beírt sorrendje átalakítható, illetve új tanulmányi terület felvételére is van lehetőség olyan középfokú iskolában, amely a Tanulói adatlapon korábban is szerepelt. Új tanulmányi terület csak az érintett középfokú iskolával történt előzetes egyeztetés alapján jelölhető meg. Az egyeztetés tényét a középfokú iskolába eredetileg benyújtott Jelentkezési lapon kell feltüntetni. A módosító Tanulói adatlap kitöltésével a korábban kitöltött Tanulói adatlap érvényét veszti.

„A  Magyar Közlönyben (13/2015. szám) 2015. február 10-én megjelent Kormányrendelet és az Oktatási hivatal 2015. február 17-ei tájékoztató levele alapján értesítjük a tisztelt jelentkezőket, hogy a 2015-2016. tanévre Bács-Kiskun megyére vonatkozó szakmaszerkezeti döntés adatai alapján a 02 kódszámú Közgazdaság ágazathoz tartozó képzésünket a 2015/2016-os tanévben nem indítjuk. Kérjük azokat a felvételizőket, akik a jelentkezési lapjukon ezt a tanulmányi területet jelölték meg, hogy vegyék fel a kapcsolatot intézményünkkel” – tájékoztatja honlapján az érintetteket a kecskeméti ÁFEOSZ.

A Kocsis Pál szakközépiskolában megtudtuk: az általános iskolára épülő 3 éves szakképzések ősztől egyáltalán nem indulnak az intézményben. Négy szakközépiskolai ágazatban 4 éves képzéseket indítanak, melyek szakmai és érettségi végzést adnak.

A Magyar Szülők Országos Egyesülete több fórumon is tiltakozott a szakképzés ilyetén átalakítása ellen. Keszei Sándor szóvivő szerint ez a rendszer megbukott. Az iskoláknak október 30-ig kellett leadni, hogy mely szakokat indítanának a következő tanévtől. Közben születtek jogszabályi változások, melyek új szakokat hívtak életre, míg másokat megszüntettek. Már a felvételit is lebonyolították az iskolák, mire kiderült, hogy bizonyos képzések már nem is léteznek, így az oda jelentkezőket át kell irányítani más tanulmányi területe, tagozatra, iskolába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!