Közélet

2015.03.28. 20:01

Ki működtesse az iskolát?

Módosult a köznevelési törvény: az önkormányzati képviselő-testületeknek június 15-ig kötelező nyilatkozniuk a helyi iskolák működtetéséről.

Popovics Zsuzsanna

Nagy teher esett le az önkormányzati testületek válláról azzal, hogy március 31. helyett június 15. napjáig nyújthatják be nyilatkozatukat arról, hogy a jövőben el kívánják-e látni a helyi köznevelési intézmények működtetési feladatát. A határidő a március 25-i hatállyal módosult köznevelési törvény alapján változott.

A hatályos jogszabály szerint továbbra is nyilatkozniuk kell az önkormányzatoknak a helyi iskolák működtetésének elvállalásáról, vagy arról, ha nem tudnak eleget tenni a működtetési kötelezettségnek. Ezen nyilatkozat hiányában ez év szeptember 1-jétől a 3000 főt meghaladó lakosságszámú település önkormányzata köteles a helyi köznevelési intézmények működtetésére. Az ennél kevesebb lakosú települési önkormányzat esetében a működtetői feladatok ellátásáról az állami intézményfenntartó központ, azaz a KLIK gondoskodik.

Mindezt megkönnyebbüléssel fogadta a dunavecsei képviselő-testület, amely éppen a törvény hatálybelépése napján tárgyalt volna a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola további működtetésére vonatkozó nyilatkozatról. 
– A korábbi előírás úgy szólt, hogy az újonnan megválasztott képviselő-testület hat hónapon belül köteles dönteni az iskola jövőbeni üzemeltetéséről. A hatályos törvény június 15-ig halasztja el ezt a határidőt – mutatott rá Vörös Sándor dunavecsei polgármester. – A nyilatkozat elmulasztása jogvesztő hatályú. Ez azt jelenti, hogy mivel Dunavecse lélekszáma meghaladja a 3000 főt, szeptembertől az iskola üzemeltetése automatikusan visszaszáll az önkormányzatra.

A képviselő-testület végül egyhangúlag úgy szavazott: egyáltalán nem hoz döntést az iskola működtetésére vonatkozó nyilatkozatról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!