Közélet

2015.03.17. 08:58

Kadarka, a sokarcú bor

Alig néhány száz hektáron termesztik, idehaza mégis egyre több pincészet törekszik arra, hogy kadarkával szélesítse borválasztékát. Pénteken Kiskőrösön huszadik alkalommal rendeztek nemzetközi kadarkaversenyt, melyre nyolc magyar és a külhoni borvidékről neveztek ismert borászok.

Barta Zsolt

A kadarka fűszeres, izgalmas ízű, melyet a tüzes karakter tovább erősít. A bor utóíze hosszan megmarad, és ismételt kóstolásra késztet. Fűszeres illata egyedülálló, a pörköltek fogyasztásakor csodálatos élvezetet ad. A pontozó zsűritagok egyebek mellett ezekkel a gondolatokkal véleményezték a kadarkamintákat a Kiskőrösön megrendezett XX. Nemzetközi Kadarka Borversenyen. Az István Borházban 93 mintát kóstolt négy bizottság és a csúcsbizottság tagjai. Vörös, rozé és siller, illetve cuvée kategóriákban osztottak elismeréseket a bírálók. Aranyat 16, ezüstöt 59, míg bronz elismerést 18 bor kapott. A verseny után pedig a vendégek megkóstolhatták a bormintákat, s összevethették a maguk véleményét a bírák döntéseivel.

A Kunsági Borvidéken minden évben négy országos versenyt rendeznek. Ebből a kadarka az első a sorban, melyet a soltvadkerti cserszegi fűszeres és Irsai Olivér, illetve az ugyancsak ott két évente megtartott ezerjó, valamint Kunszentmiklóson a Miklós-napon megrendezett rozé verseny követ. Domonyi László kiskőrösi polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy ha egy versenyt 20. alkalommal rendeznek meg, akkor annak a jelentőségét az évforduló magában is méltatja. Font Sándor az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának az elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Kiskőrösön a kadarkaverseny és Petőfi ünnepe mindig szinte egybe esik, s ez is jelképezi ennek a bornak a nemzeti jellegét.

Dr. Kállay Miklós egyetemi tanár, a borverseny elnöke azt hangsúlyozta, hogy a piacon a kadarkát helyzetbe kell hozni, bár nem hungarikum, de annak tekinthető, mert összetartó terméke a magyarságnak. Kósa Gyula a borverseny ötletgazdája arról szólt, hogy 1988-ban 5 forintért is alig vitték a szőlő kilóját, ő ekkor szűrte be a kadarkát, és 9.50–ért adta el literjét. Az ital a vevői szerint kiváló minőségű volt. Ekkor gondolta, hogy a bor presztízsének emelése érdekében kellene versenyeket rendezni. Csengődi István borháza 15 éve rendezi a megméretést, a tulajdonos jóleső érzéssel hangsúlyozta, hogy egyre több támogatója és neves látogatója van az eseménynek. A társadalmi fővédnök az idén Besenyei Péter műrepülő világbajnok volt, de a közönség soraiban látható volt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok kenus, Szűrös Mátyás ideiglenes köztársasági elnök (1989), eljött Trokán Péter színművész is.

A verseny után Frittmann Jánost, a Magyar Borakadémia alelnökét, a csúcsbizottság tagját kérdeztük, aki szerint azok a borászok, akik arcot kívánnak szabni a borászatuknak, készítenek kadarkát. Bár tavaly nem kedvezett a szüretelőknek az időjárás, de aki meg tudta menteni a gyümölcsöt, az gyönyörű illatú italt készíthetett. A 2014-es bor ma még fiatal, de 1-2 éves korban ér a csúcsra.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A kiskőrösi evangélikus középiskola diákjai öntötték poharakba a kadarkamintákat
[/caption]Dr. Kállay Miklós professzor a csúcsbizottság elnöke is nyilatkozott lapunknak. Hangsúlyozta: a zsűri a piaci igényeknek megfelelő, jó minőségű mintákkal találkozott. Majd megjegyezte, hogy a kadarka igazi arcának a meghatározása nagyon nehéz. A hozzáértő szakemberek sok esetben mást és mást kerestek a borokban. A professzor számára a kadarka a rozétól a silleren át a vörösborig sokféle arculatú, de nem szabad összehasonlítani a világon jól ismert nagy nevű borfajtákkal. A hozzánk érkező turista nem biztos, hogy cabernet-ket fog keresni, hanem azt az ízt, amelyet egy magyar fajta adhat, adott esetben a kadarka.
 
 
A verseny néhány díjazottja
A XX. Kadarka Nemzetközi Borverseny legszebb Kadarka Nagydíját a Simon Pincészet Kft. (Egri borvidék), a második legszebb Kadarka díjat a Jekl Pincészet (Villányi borvidék), a harmadik legszebb Kadarka díjat pedig Günzer Tamás és  Pincészete Kft. (Villányi borvidék) nyerte el.
A legszebb Kiskőrösi Kistermelői Kadarka elismerést ifj. Dulai György kapta. A Legszebb Kadarka Rosét Dedák Pál (Kiskőrös) készítette. A Legeredményesebb Kiskőrösi Egyéni Termelő Hlavács István lett.

Címkék#kiskőrös
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!