Közélet

2015.03.23. 17:28

Diákkiképzés a reptéren

A kecskeméti Gáspár András szakközépiskola rendészeti osztályainak tanulói látogattak az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra.

Galambos Sándor

A kecskeméti repülőbázis három évvel ezelőtt kapcsolódott be a helyi Gáspár András szakközépiskolában folyó KatonaSuli programba. Az együttműködés keretében a katonák rendszeresen részt vesznek az iskola rendezvényein, segítik a honvédelmi napok előkészítését és lebonyolítását, a katonai alapismeretek tantárgy keretében pedig foglalkozásokat és élménybeszámolókkal színesített rendhagyó órákat tartanak. A diákok viszont eddig még sosem jártak a bázison.

A rendészeti osztályok tanulóinak mostani látogatásának az előkészítése az iskola részéről elsősorban Lassú Gábor tanár kitartó szervezőmunkájának volt köszönhető. A diákokat és kísérőiket Minkó Ottó alezredes, a repülőbázis kiképzési főnöke fogadta, a nap programjáról pedig Bezsenyi Tamás zászlós és Horváth Máté főtörzsőrmester tájékoztatta a vendégekkel. Miután pedig a tanulók megismerkedtek az alakulat szervezeti felépítésével, a katonák szolgálati és harckészültségi feladataival, forgószínpad-szerűen járták körbe a bázist és hajtották végre a részükre összeállított kiképzési feladatokat. Megnézték az alakulat csapatmúzeumát. A Gripen-hangárban közelről is megismerhették a negyedik generációs vadászgépeket és a repülőműszakiak munkáját, tereptani ismereteiket pedig elméleti és gyakorlati foglalkozásokon bizonyíthatták.

Gubán Gyula, a tagintézményként működő iskola vezetője elmondta: jelenleg négy évfolyamon, nyolc osztályban tanítják a belügyi rendészeti ismeretek és a katonai alapismeretek tantárgyakat. A végzős diákok közül minden évben vannak olyanok, akik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen vagy az MH Altiszti Akadémián szeretnének tovább tanulni, és önkéntes műveleti tartalékos szolgálatra is többen jelentkeztek már.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!