Közélet

2014.11.19. 12:42

Megújul a kulturális központ

650 millió forintos vissza nem térítendő pályázati támogatásból megújul a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ. A projektről kedden Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Bak Lajos ügyvezető igazgató tartott sajtótájékoztatót.

Hraskó István

A Hírös Agóra projekt keretében egy multifunkcionális közösségi központot alakítanak ki a kulturális központban. A kivitelezés a napokban kezdődik és a tervek szerint 2015 júniusában zárul.
A felújítás során a 40 éves épület befogadóképessége és elérhető szolgáltatásainak száma növekszik. A program egyik fő célja a térség közművelődési életének gazdagítása.

Bak Lajos, a kulturális központ ügyvezető igazgatója elmondta: a színházteremben látványos belsőépítészeti megoldások lesznek, megújul a padlóburkolat, a színpadburkolat, a zsöllyeszékek, a falburkolat, a hangszigetelt bejárati ajtók és az álmennyezet. Energiatakarékos és korszerű lesz a színházteremben a színháztechnológia és az épületgépészet egyaránt. A fűtési-hűtési rendszer teljesen átépül, a terem légkondicionált lesz. A beépülő új légkezelési rendszer három funkciót lát el egyetlen gépegységgel: hűt, fűt, szellőztet. A beépített érzékelőknek köszönhetően ellenőrzi a légáramlást és például a nézőszámnak megfelelően optimalizálja azt. Bak Lajos szavai szerint világszínvonalú fény-, hang- és színpadtechnikát szerelnek be, a világítás rejtett lesz. A terem tökéletesen alkalmas lesz televíziós felvételek és hangfelvételek készítésére, azaz itt is fel lehet akár majd venni a Kecskemét Szimfonikus Zenekar albumának hanganyagát. A nagytermet teljesen akadálymentesítik.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A kamaraterem és az előcsarnok egybenyitható lesz
[/caption]Teljes lesz a wifi-ellátottság az épületben. Az előcsarnokban ez már most teljesül, de itt az agóra funkcióból következően több mint 30 új szolgáltatás lesz elérhető a látogatóknak. Kialakítanak például egy információs központot, amely gyűjti és rendszerezi Kecskemét és vonzáskörzetének kulturális programjait. A ruhatár mellett 8 számítógépet helyeznek ki, szintén szabad internet-hozzáféréssel.
Az aula közösségi térként is szolgál majd, bálokat, kiállításokat, diszkókat fogad be.

Megvalósítanak a kulturális központban egy családbarát játszótermet sok játszóeszközzel, a szülők gyermeküket itt hagyhatják majd a programok idejére. Újdonság, hogy lesz 12 fős nyelvi labor is a földszinten.
A kamaraterem és az előcsarnok egybenyitható lesz, a nagy tér helyszínéül szolgálhat kiállításoknak, turisztikai programoknak, vásároknak. Mobilfallal és üvegajtóval az intézmény két, teljesen elszeparált részre lesz osztható, a bejárattól balra eső folyosót és termeket külön bejáraton is meg lehet majd közelíteni.

Az épület legfelső szintjén található kiállító terem egy mobilfallal lesz kettéosztható, így szintén többfunkcióssá válik, és alkalmas lesz két rendezvény egyidejű lebonyolítására.
Az alagsorban egy logisztikai központ épül ki, amely megkönnyíti majd például a szimfonikus zenekar vagy a Kecskeméti Táncegyüttes hangszereinek, ruháinak tárolását is. Megújulnak mindezen kívül a raktárak, szociális helyiségek is.
Eddig nagy problémát okozott, hogy a kulturális központ termei nem sötétíthetőek, ezt is orvosolják a felújítás során.

Szemereyné Pataki Klaudia kiemelte: az utóbbi években Kecskemét gazdaságában végbement fejlődés az élet más területeire is pozitívan kihat, így a sportra és a kultúrára is. Hangsúlyozta: Kecskemét vezetése fontosnak tartja, hogy a belváros szívében létrejöjjön egy multifunkcionális közművelődési, közösségi központ. A város a kulturális intézmények közös fejlesztésében is látja a népességmegtartó és népességvonzó erő és a turisztikai vonzerő növelését. A Hírös Agóra multifunkcionális közösségi központ létrehozása nem csak Kecskemét, hanem az egész kistérség fejlődéséhez hozzájárul majd. Ezzel egy olyan példátlan összefogás valósulhat meg a térségben, amely a lakosság számára a mindennapi élet számos területén is érezhető pozitív hatásokat fejt ki. Pozitív hatással lehet a gazdaságra a turizmus fellendítésével, a piacképes műveltséggel rendelkezők számának növelésével, a népművészeti hagyományok megőrzésével, az alkotókészség fejlesztésével. A megvalósítás a térség hátrányos helyzetű társadalmi csoportjai körében is javítja a művelődéshez való hozzáférés lehetőségeit, miközben egyik kiemelt célcsoportja az ifjúság.
A megvalósuló programok célja nem csak a minőségi szabadidős szolgáltatások biztosítása, hanem az Európai Unió felnőttképzési szakemberei által kidolgozott kulcskompetenciák fejlesztése is.

A kivitelezés a napokban kezdődik és a tervek szerint 2015 júniusában zárul. Az építészeti koncepciót a 7. Dimenzió Építésziroda Kft. készítette, a kivitelező a Lecpes Kft., amely közbeszerzési eljárás keretében nyerte el a megbízást. Bak Lajos hozzátette: az intézmény nem zár be, a felújítás alatt is folyamatosan fog működni, igaz, a nagyterem január 15-től nem lesz használható.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!