Közélet

2014.10.12. 10:00

Több mint ötven kiállító csábította a diákokat

Hosszú távra szóló, éppen ezért nem könnyű döntés a pályaválasztás, amit a nagy kínálat sem könnyít meg. Ezt igazolta ismét a Baján megrendezett kiállítás.

Kubatovics Tamás

A diákokat több mint ötven kiállító csábította, elsősorban az általános iskola befejezésére készülődőket. – Ön most mit választana, ha ez lenne a feladata? – kérdeztük Kollár Pétert, a három állomásból álló rendezvénysorozatot szervező megyei munkaügyi központ igazgatóját.

– Ilyen szemmel nem néztem végig a kiállítókat, ezzel a kérdéssel megfogott. Ekkora kínálatból valószínűleg nem egyszerű választani, még egy céltudatos fiatalnak sem. Ebben segíthetnek a munkaügyi központ képzett tanácsadói, akik munkavállalási, képzési és pályaorientációs  ismeretekkel rendelkeznek. Mivel az egyén képességétől, kompetenciáitól függ, hogy milyen pályát válasszon, erre az egyéni kérdőívek kielemzése után minden egyes érdeklődőnek lehetősége nyílik – vágta ki magát szorult helyzetéből az igazgató. Hozzátette: aki pályát választ, annak az a célja, hogy az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedjen el,  számukra azért fontos a tizenévesek megszólítása. A munkáltatók elsősorban a szakmunkásokat, szakképzett embereket keresik, a központnak pedig a munkaerő közvetítés az elsődleges feladata.

A Kereskedelmi  és Iparkamara szervezésében a dr. Pósta Sándor Sportcsarnoktól buszok szállították üzemlátogatásokra a fiatalokat. Györökné Mészáros Eszter, a bajai iroda vezetője érdeklődésünkre elmondta: nem volt nehéz bevonni a vállalkozásokat, mert szeretik fogadni az adott szakma, illetve szakterület iránt érdeklődő fiatalokat, szívesen mutatják meg nekik a képzőhelyek működését. Mindezt annak reményében, hogy az adott szakmát választók majd náluk kötnek tanulószerződést és később akár a cég dolgozójává is válhatnak.

- Hasonló látogatásokat évente általában  kétszer szoktunk szervezni, ez az őszi időpont. Egyébként az eddigi gyakorlat szerint a kamarával főleg azok vették fel a kapcsolatot, akik már bekerültek a szakképzésbe és a tanulószerződések időszakában kezdenek érdeklődni a képzőhelyek iránt. Ebben tudunk segíteni - fogalmazott az irodavezető.

– Itt is igaz, hogy aki kimarad, lemarad. Ezért minden iskolának érdeke megjelenni. Természetesen van más mód is képzéseink bemutatására, népszerűsítésére, de itt a térségből érkező gyerekek jelennek meg, ezért nyilván az iskolák sem maradhatnak távol. Úgy is mondhatom, hogy ez az első lépés az egymásra találás felé – indokolta Radnóti Miklós, a Bereczki Máté szakképző iskola igazgató-helyettese intézményük jelenlétét. Mint mondta: a kiállítás eredményessége mérhető, fontos az érdeklődők száma is, de nem mellékes, hogy a személyes kapcsolat révén több információt tudnak átadni.

Ilyenkor minden képzésük – rendészet, sport, mezőgazdaság, gépészet, kertészet, húsipar egyaránt – iránt érdeklődnek, az első kérdések a felvételi követelményekre és az elvárt átlagra szoktak vonatkozni.

Címkék#Baja
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!