Közélet

2014.10.13. 11:21

Sosem késő elkezdeni

Idén is volt szűrés és szakmai fórum a városi egészség napok keretében Lajosmizsén. Az idősek hete programsorozatban jógáztak is az aranykorúak.

Popovics Zsuzsanna

Mozgás, légzés, érzés, tudat – a jóga ezek egysége, és abban segít, hogy harmóniában működjenek az emberben – magyarázta az alapokat Rimóczi Klára jógaoktató az Estike Idősek Klubjában. A helyi természetgyógyász az Idősek Hete programsorozat keretében mutatott be egészségmegőrző jógagyakorlatokat. Mint elmondta, sosem késő elkezdeni, még egy fekvő betegnél is lehet jógát alkalmazni, az egyetlen kritérium, hogy tudatánál legyen. Idős korban leginkább az ízületek merevsége, mozgásainak beszűkülése vezet az életminőség romlásához. Rendszeres testmozgással azonban minden megelőzhető, vagy akár vissza is fordíthatók a negatív folyamatok.

Az alternatív mozgásterapeuta azt is elmondta a klubtagoknak, hogy az évek előrehaladtával egyre fontosabbá válik a testmozgás. A jógagyakorlás elkezdéséhez nem szükséges mozgásos előképzettség. Pozitív hatásai: segít megőrizni a rugalmasságot, serkenti a vérkeringést és az emésztést, csökkenti az ízületi gyulladás fájdalmait, aktiválja és harmonizálja a belső szerveket.

Fűben-fában orvosság címmel Érsek József gyógynövény-termesztő tartott előadást. A pénteki alkotó napon őszi asztali díszeket készítettek az idősek Czigány Lajosné közreműködésével. Az idősek világnapja alkalmából a városi óvoda Napocska csoportja köszöntötte a szépkorúakat. Az idősek városi ünnepségén egy jászberényi színtársulat is köszöntötte az egybegyűlteket. A Berényi Színjátékos Társaság zenés darabbal lépett színpadra, Jelenetek egy békebeli kávéház életéből címmel.
A városi Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény szervezésében Szakmai napok – nyílt napok címmel zajlottak az egészségmegőrzéssel kapcsolatos programok az Egészségházban és más helyszíneken.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az Estike Klub tagjainak is jól esett a délutáni testmozgás
[/caption]A szakmai fórum vendégeként dr. Lehoczki Károly tisztiorvos az eboláról, dr. Zacher Gábor toxikológus a droghelyzetről tartott előadást. Meg is telt a művelődési ház kétszáz fős nézőtere. Mit keres egy 15 éves szombat hajnalban az utcán? Kinek hiányzik vagy nem hiányzik? Mit pótolnak a szerek? Ismerjük-e a saját gyerekünket? – tette fel kérdéseit, és válaszolta meg a gyakorlati példákkal Zacher Gábor. A szülőknek azt tanácsolta, hogy kommunikációs deficit helyett törekedjenek minél több közös élményre gyerekeikkel. Értelmesen kérdezzék őket, figyeljenek a véleményükre, és bízzanak a Z generációban. Ha pedig drogról, alkoholról és egyéb függőségekről, a szerek veszélyeiről „témáznak” mai tinédzserekkel, azt úgy és olyan formában tegyék, hogy a fiatalok tudjanak is valamit hasznosítani belőle a péntek éjszakai bulizásaik során.

Az Egészségházban megtartott szűrések évről-évre népszerűbbek. Idén gerinc és lúdtalp-, valamint mellrák- és PSA-szűrésen vettek részt a legtöbben (összesen több mint háromszázan). Az alkaros csontsűrűség mérést 75 fő vette igénybe, a melanoma szűrésen 40, szájüregi és garatrák-szűrésen 23 fő vett részt. Önkéntes véradásra is volt lehetőség, melyen összesen 62-en adtak vért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!