Közélet

2014.10.17. 21:00

Nyolcezer ugrás repülőből

Egy egészséges szorongásra szükség van – vallja Bánszki Tamás százados, aki csütörtökön nyolcezredik ejtőernyős ugrását hajtotta végre a kecskeméti repülőbázison.

Hraskó István

A százados társaival 4 ezer méter magasban ugrott ki egy AN-26-osból. Becslése szerint 220 kilométer/órás sebességgel zuhant, 1200 méteren nyitotta az ernyőt, békatartásban ereszkedett, nem sokkal később pedig már Sáfár Albert dandártábornok, légierő haderőnem főnök és Ugrik Csaba repülőbázis-parancsnok gratulációját fogadta. Elöljáróitól emléklapot is átvehetett a 8000. ugrás apropóján. Amely aznap egyébként már a harmadik volt, és a sötétedés ellenére még folytatta csoportjával a gyakorlatot.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sáfár Albert légierő haderőnem főnök és Ugrik Csaba repülőbázis-parancsnok Bánszki Tamás századossal nyolcezredik ejtőernyős ugrása után
[/caption]Bánszki Tamás lapunknak elmondta: az ejtőernyőzést a lehető legkorábban, tizenhat évesen elkezdte. – Édesapám függetlenített ejtőernyős oktató volt a Magyar Honvédelmi Szövetségnél, és dolgozott a válogatott edzőjeként is. Ő 1300-szor ugrott, de akkor még korlátozottabbak voltak a lehetőségek. Bátyámmal gyakorlatilag a reptéren nőttünk fel, így nem volt más választásunk, minthogy ejtőernyősök legyünk – idézte fel nevetve a kezdeteket Bánszki Tamás. A főiskola elvégzése után a rendőrségen volt víz-és légirendészeti főelőadó. Majd 2003-ban hadnagyként szerelt fel a honvédségnél, Szolnokokon kezdett, aztán 2008-ban került a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra. Jelenleg ő az AN-26-os műszaki kiszolgáló század ejtőernyős csoportjának a parancsnoka.

– Hogy soha nem féltem? Dehogyisnem! Én is félek, ha felmegyek a magasba. Az egészséges szorongás azért jó, mert egy esetleges vészhelyzetet csak koncentráltabb, felspannoltabb állapotban lehet kivédeni – mondta Bánszki Tamás, hozzátéve: ő eddig sérülés nélkül megúszta minden ugrását.

A százados huszonöt éve tagja az ejtőernyős válogatottnak, csapattal többször állt már dobogón a világbajnokságokon, világkupát nyert egyéniben is. A magyar bajnoki címet is jónéhány alkalommal elhódította. A magyar csúcsot jelentő 45 fős csoportos ugrásban is részt vett. Célbaugrásban tartja a hazai rekordot, ami annyit jelent, hogy tízből tízszer a földön elhelyezett célkereszt pénzérme nagyságú középpontjára érkezett meg a több ezer méteres magasságból. Versenyen kívül még egyszer próbálkozott, akkor egy centit tévedett. Mókából több extrém dolgot is megcsinált már: egy civil edzőtábor során például meztelenül ugrott...
Az ejtőernyősöknek minden hónapban egy-két alkalommal tartanak kiképzési gyakorlatot, ilyenkor legfeljebb hatszor mennek fel. A „nyolcezres százados” úgy saccolja: tíz év múlva elérheti a tízezer ugrást is.

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!