Közélet

2014.10.27. 07:11

Mécses, virág, koszorú

A mindenszentek és halottak napja előtt is sokan kilátogatnak a temetőkbe. Nem üres kézzel: virággal, koszorúval, mécsessel teszik tiszteletüket.

Popovics Zsuzsanna

Fotós: BUS CSABA

Felkészülten várják a mindenszentek ünnepét a piaci árusok és üzletek. Üveg és műanyag mécsesek már október eleje óta kaphatók úgy virágboltban, mint nagyáruházban vagy kis élelmiszeresben. Mécses kapható gyertyával vagy anélkül, különböző méretben (ára 100 forinttól öt-hatszázig is terjedhet).

Az élő virágok közül a krizantém a sláger, ami több színben, nagyságban és árban kapható. Vágott krizantémot nagy virágzattal 250 Ft/szál, közepes virágzattal 110-160 Ft/szál áron kínáltak a hétvégén a kecskeméti városi piacon. A koszorúárusok is állandó jelleggel ott vannak a bérelt standokon. A választék bőséges, bár most még jellemzően műanyag, vagy szárított virág, toboz, termés díszíti az örökzöld alapú koszorúkat. Az árak mérettől függőek: tányérnyi koszorút, minimális díszítéssel  500-700 forintért kínálnak, normál méretben 1500-2500 forintért. A selyemvirággal, szalagokkal, tartósra alakított koszorú 5000 forintba kerül. Az élő virággal díszített ára 2-3 ezer forintnál kezdődik, és egyedi igények szerint is készülhet. 

Tavalyhoz képest nem drágultak a koszorúk. Ahogy akkor, idén is lehet kapni átlagban 600 forintért akár természetes anyagokból, akár műanyagból készült változatban. A választásnál érdemes a minőségre is figyelni, mert akad silány portéka is, és nem csak kevés pénzért. Esztétikusak a természetes anyagokból készült koszorúk, ezekre toboz, magyal, színes bogyók, magvak, mákgubó, szárított levelek és -virágok, gubacs, szárított és preparált kukoricahéj kerül. Méretben, formában és kivitelezésben bőséges a választék, bár összességében elmondható, hogy a virágkötők már nemigen tudnak újat „mutatni”. A hagyományos tobozból készült sírkoszorúkat egyedül, a szárazvirág és mécses variációból készült sír- és urnakreációkkal igyekeznek felülmúlni.

Az egyik köztemetői virágbolt-tulajdonos meg is indokolta a konzervatív kínálatot: korábban próbáltak újítani, de nem váltak be az ötletek, ezért kínálnak hagyományos termékeket, amire állandó a kereslet. Az apró virágú krizantémot csokorba kötve árulják, 300-500 forintért. Ami a temetői virágárusokat illeti, számukra a mindenszentek az év legforgalmasabb napja, mivel ilyenkor termelik meg éves forgalmuk tekintélyes hányadát. A virágért sorban állóknak úgy tűnhet, drága a portékájuk, de azt nem tudják, hogy a kereskedőknek ilyenkor kell kitermelniük a januártól márciusig tartó működési költségeiket, és behozni a veszteséges hónapokat.

Ami a kecskeméti köztemetőt illeti, a sírok többségén (főleg az új parcelláknál) egész évben van friss virág, ami októberben és novemberben hatványozódik. A krizantémok mellett most is nagy választékban kínálnak rózsát, szegfűt, gerberát a főkapunál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!