Közélet

2014.10.10. 06:41

Alkotmánybírósági döntés a foktői választási vitában

Foktő egyik polgármesterjelöltje a választókhoz eljuttatott szórólapján azt írta: az önkormányzati hivatalban a dolgozók minden nap összeszorult gyomorral veszik fel a munkát.

PN

A szórólap szövege ellen a jelenlegi polgármester kifogással élt, amelynek a helyi választási bizottsága helyt adott, és megállapította, hogy az indítványozó megsértette a választási eljárásról szóló törvényben foglalt jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét. A fellebbezés folytán a megyei területi választási bizottság a határozatot helybenhagyta. Az indítványozó felülvizsgálati kérelmére a Szegedi Ítélőtábla a területi választási bizottság határozatát ugyancsak helybenhagyta.

Az indítványozó szerint a tábla végzése ellentétes az alaptörvény szabad véleménynyilvánítás alapjogával, mert a szórólapban a közvélemény megjelenítése történt, ami véleménynyilvánítás, nem pedig tény állítása. Az AB megalapozottnak találta a panaszt, mivel közügyek szabad megvitatásához fontos társadalmi érdek fűződik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!