Közélet

2014.10.13. 18:10

A csaknem százéves ördögszarvas is a gyűjtemény része

Ritka hobbija van Kovács Rolandnak, aki szenvedélyesen gyűjti és restaurálja a katonai sisakokat.

Szentirmay Tamás

A kiskunfélegyházi fiatalember édesapjától örökölte a sisakok iránti szeretetet. Tőle tanulta meg, mi a különbség a különböző katonai fejfedők között, melyik milyen típusú. Az elmúlt évek alatt összegyűlt szép számú gyűjteményéből a közelmúltban a kunszállási falunapon nyílt kiállítás, ahol rohamsisakokat, posztó- és pilótasapkákat láthattak az érdeklődők. A gyűjtővel a különleges tárlat kapcsán beszélgettünk.

– Az állományt különböző gyűjtőktől és az internet révén szereztem be. Nagyon ritkán régi padlásokon vagy piacokon, vásárban is rábukkanok egy-egy darabra, de azok általában elég rossz állapotban vannak, így sok időt fordítok restaurálásukra. A javítás során mindig arra törekszem, hogy sisak megtartsa eredeti jellegét, ugyanakkor időtálló legyen – mondta el a fiatal gyűjtő. – Sisakjaim többnyire a második világháborúban használt darabok. A legöregebb viszont 1916-ból származik, magyar, illetve német katonák viselték az első világháborúban. A szellőző szegecseknek köszönhetően ezeket ördögszarvasnak is hívták. A gyűjteményemben van olyan bőrből készült pilótasisak is, amely a két világháború közötti időszakból, a monarchia idejéből származik. Édesapám gyűjteményében pedig egy francia forradalom idejéből származó sisak a legrégebbi példány – ecsetelte Kovács Roland.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kovács Roland, kedvenc sisakjával
[/caption]Elmondta, a sisakok ára állapotuktól és típusuktól függően változik. A ritkaságokért, amelyekből keveset gyártottak, 50 ezer forinttól egészen 200 ezer forintot is elkérhetnek. A fiatalabbak azonban akár 5 ezer forintért is megvásárolhatók. A gyűjteményem legfiatalabb rohamsisakját tíz évvel ezelőtt egy magyar katona használta Afganisztánban – részletezte a fiatalember, aki nem csak fémsisakokat gyűjt. Őriz például egy második világháborús afrikai hadtesthez tartozó parafakalapot is, amin még porszemüveg is található. Ezt általában tisztek használták. Gyűjteményében vannak különböző posztósapkák, amelyeket a német hadseregben rendszeresítettek szintén a második világháborúban. Ezekből található orvosi, hegyivadász és SS típusú is. Rolandtól azt is megtudtuk, az első világháborúban használt, saját maga által restaurált sisakra, illetve a második világháborúban 1942-ben használt orvosi rohamsisakra a legbüszkébb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!