Közélet

2014.09.02. 07:11

Új orvos a Széchenyivárosban

Dr. Szabolcs Katalin nyerte el az új háziorvosi praxist Kecskeméten, a Széchenyivárosban. Az új körzetre a többiek túlterheltsége miatt volt szükség.

Hraskó István

Az ügy előzménye, hogy dr. Kiss Katalin gyermek háziorvos – akinek a Győzelem utca 13. szám alatt van a rendelője, és közel 1800 gyermek tartozik hozzá – jelezte az önkormányzatnak, hogy a tőle életkor miatt kikerülő pácienseket nem tudja problémamentesen továbbirányítani, mert a felnőtt háziorvosok túlterheltek. Ezzel a problémával dr. Tóth Ildikó Katalin felnőtt háziorvos is nap mint nap találkozott. A jelek szerint ugyanis a Széchenyivárosban a lakosság száma folyamatosan növekszik.

A problémára megoldásaként egy új felnőtt háziorvosi körzet kialakítását javasolták. Dr. Kellermann Péter, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának főigazgató főorvosa megállapította, hogy ennek nincs akadálya, és indítványára a 3 környező körzetből – dr. Tóth Ildikó Katalin, dr. Gombás Tibor és dr. Markó József háziorvosok praxisából, az ő egyetértésükkel – egy-két utca, és ezzel együtt 300-600 fő került át az új körzetbe. Amelyhez így a Bakócz Tamás utca, a Károli Gáspár utca, a Domby Lajos utca, az Illyés Gyula utca valamint a Belsőnyírben lévő tanyák tartoznak.

Kellett természetesen az új körzethez egy rendelő is. Ez szerencsére már régóta megvolt. A Pajzs Patika Bt. ugyanis még 2001-ben két orvosi rendelőnek alkalmas helyiséget alakított ki gyógyszertára mellett, a Győzelem u. 11. sz. alatt, a rendelőket aztán a cég az önkormányzat részére felajánlotta ingyenes használatra. Eddig az egyik rendelőben üzemelt háziorvosi szolgálat, a másikban szemészorvos rendelt. Az ő helyére költözött be szeptember 1-jével dr. Szabolcs Katalin, ugyanis pályázaton ő nyerte el az új praxist.

A Pajzs Patika a helyiséget és az alapfelszerelést továbbra is ingyenesen biztosítja a városnak. A hétfői ünnepélyes átadáson ezért Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester köszönetet mondott a cégnek, hangsúlyozva, hogy a támogatás révén a háziorvosok leterheltsége így csökkenhet Kecskemét legsűrűbben lakott városrészében.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az új háziorvos, dr. Szabolcs Katalin és legelső páciense
[/caption]

Az átlagos ellátotti létszám egyébként a kecskeméti felnőtt háziorvosi körzetekben 2148 fő. A legtöbb páciens, 4373 Hetényegyházán, míg a legkevesebb, 1131 fő a Batthyány utcai körzetben van.

Gyakorlatai során megfordult a megyei kórház szinte összes osztályán
Dr. Szabolcs Katalin 1992-ben fejezte be az orvosegyetemet, utána pár évig a kecskeméti véradó állomáson dolgozott. Gyermekei születése után egy gyógyszeripari cégnél helyezkedett el, de szeretett volna visszatérni a gyógyító munkához, ekkor vágott bele a háziorvosi szakvizsgába. Mint lapunknak elmondta, az elmúlt két évben gyakorlatai során megfordult a megyei kórház szinte összes osztályán. Üres praxist már korábban is keresett a megyeszékhelyen és a környező kis településeken, úgyhogy megörült, amikor értesült a széchenyivárosi lehetőségről, annak pedig főleg, hogy elnyerte a körzetet. A hozzá tartozó utcákban egyébként 1248 bejelentett lakos van, de Szabolcs Katalin „nulláról indul”, mivel hétfő reggel természetesen még nem voltak hozzá bejelentkezett páciensek.

Ezek is érdekelhetik