Közélet

2014.09.29. 06:07

Iskola épül tanuszodával

Sárfehér Napok, egyesfogathajtó-világbajnokság, szép, napos időjárás. Minden együtt volt ahhoz, hogy kellemesen érezze magát az, aki Izsákra látogatott a hétvégén.

Barta Zsolt

A lovasvilág szerdától figyelt a kiskunsági településre, ahol 24 ország 78 fogathajtója mérte össze tudását. Ezzel párhuzamosan tartották a város nagy ünnepét, a Sárfehér Napokat – immár harmincadik alkalommal. A város centruma méltó helyet adott a látványos programsorozatnak, amelyet az Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor nyitott meg szombat délután. A rendezvény talán legmeghatóbb programja, a bájos székely gyerekekből álló Szentegyházi Gyermek-filharmonikusok koncertje volt. A 138 tagú csoport Haáz Sándor karnagy vezetésével adott koncertet a nagyszínpadon szombat délután, majd a világbajnokság záró rendezvényén vasárnap.

„Szentegyháza itthon vagy!” – Lezsák Sándor így köszöntötte az erdélyi fellépőket, miután az énekkar zenekari kísérettel elénekelte a vendégsereggel a Himnuszt. A Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy a helyi összefogás mindig csodákra képes, az izsákiak nem csak vonzó környezetet alakítottak ki a településen, de nagyszerű sportrendezvényt és városi ünnepet is szerveztek.

Mondok József polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy Izsák presztízse jelentősen emelkedett az elmúlt években. Tavaly Európa-bajnokságot, most világbajnokságot rendezett a település. Teljesítették a régi öregek álmát, akik a 30-as években azért szervezték meg először a sárfehér ünnepet, hogy bemutatkozzanak a helyi termelők a világ előtt. Most itt van a világ négy kontinensről, s látja, hol tart a település. A polgármester szólt arról, hogy új beruházások keretében óvodát, művelődési házat újítottak fel, kerékpárút készült el, a munkák azonban nem álltak le. Hamarosan megkezdődik egy új iskola építése a tanuszodával együtt, illetve az ivóvízminőség-javító program keretében egészségesebb vízhez jut Izsák polgársága. A beruházások összege meghaladja a kétmilliárd forintot.

A rendezvényen elismerő díjak is átadtak. Az idei díszpolgári címet Losonczi Mihály vállalkozó kapta, aki az helyi közösségi élet szereplőit évek óta támogatja.
A programsorozat részeként felavatták Szélesi József vincellér emléktábláját. A Vino étteremben megtartották a Hagyományos és Új nemesítésű Magyar Szőlőfajtákból Készült Borok és Pezsgők Országos Versenyét immár tizenharmadik alkalommal, melyre 90 nevezés érkezett. A versenyen 11 arany, 19 ezüst és 12 bronzhelyezést osztottak ki. A világbajnokság helyszínén este a Biczó Csárda nagyszabású partival szórakoztatta a közönséget, míg a nagyszínpadon szintén neves sztárok léptek fel. Tegnap befejeződött a világbajnokság, melynek a résztvevői felvonultak a városban délután és este zenés rendezvényekkel folytatódott a XXX. Sárfehér Napok programsorozata.

Miért van szükség az olasz borimportra?

A Sárfehér Napok egyik rendezvénye volt a borászfórum, amely után a minisztériumot képviselő vendégek ellátogattak a hegyközséghez. Ott egy kötetlen beszélgetés során kitértek arra, hogy az olasz borimportra azért van szükség, mert kevés szőlő terem idehaza – mondta el lapunknak Kállai Gyula, a hegyközség elnöke. Aki erre csak annyit válaszolt, hogy ha tényleg olyan kevés termett, akkor miért olyan alacsony az ára a szőlőnek. Ha valamiből ugyanis kevés van, az nem olcsó, hanem drága.

Ezek is érdekelhetik