Közélet

2014.09.20. 21:38

Félmillióért bólint az állami hivatal a másfél évtizedes bajai tervekre

A bajai ivó-, és szennyvíz rendszer 15 éves fejlesztési tervét fogadták el a városatyák, a hétfői rendkívüli ülésen vita nélkül hagyták jóvá a 30 oldalas dokumentumot.

Kubatovics Tamás

Ennek megalkotását törvény teszi kötelezővé, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 500 ezer forintért hagyja jóvá.
Az  anyagból kiolvasható, hogy a város vízellátását a vízműtelep területén elhelyezkedő 13 mélyfúrású kút biztosítja, a víz tárolására itt egy 1200 köbméteres térszíni tároló, a városban pedig egy 1000 köbméter térfogatú víztorony használható. A városi ivóvíz gerinchálózat csaknem 180, míg a bekötővezetékek hossza 54  kilométer, 641 tűzcsap és 21 közkifolyó tartozik a rendszerhez. A mártonszállási ivóvíz-rendszer önállósága a vízminőség-javító program befejezésével megszűnik, a településrész a városból távvezetéken fog vizet kapni.

A Bajavíz Kft. által készített anyagban szerepel, hogy az ivóvízminőség-javító programban jelentős átépítések, beruházások történnek. Ettől függetlenül a Klapka utcában szükséges a vezeték átalakítása, mert a jelenlegi végvezetékben a csapadék feldúsul és ez minőségi problémát okoz, orvoslását a jövő évre tervezik. A városi csatornahálózat jelenleg 126 kilométer hosszú, a szolgáltató terveiben a jövő évre a Péter Pál utcai szennyvízcsatorna átépítése szerepel, mert anyaga rossz minőségű beton, az utóbbi két évben háromszor hibásodott meg, már nem tudja megfelelően ellátni feladatát, cseréje szükségszerű és a becslés szerint mintegy 10 millió forintos tétel.

Ezek is érdekelhetik