Közélet

2014.08.24. 21:50

Javítóvizsga: utolsó esély a tanulás folytatásra

Ezekben a napokban tesznek javítóvizsgát azok a diákok, akik elégtelennel zárták az előző tanévet.

Popovics Zsuzsanna

Korábban a tantárgyak számától függetlenül javítózhattak augusztusban az előző tanévet bukással záró diákok. Főtt is a fejük az iskolavezetőknek a vizsgaszervezést illetően, miután voltak olyan „bevállalós” tanulók, akik 6-7 tárgyból jelentkeztek pótvizsgára. A gyakorlat igazolta, hogy ez képtelenség. A pedagógusok tapasztalatból állították: egy nyári szünet alatt legfeljebb egy-két tantárgy anyagát lehet szorgalmas tanulással pótolni. 2012. augusztus 31. óta új rendelet szabályozza a javítóvizsgákat, így már tavaly ilyenkor is legfeljebb három elégtelen esetén lehetett vizsgabizottság elé állni.

A javítóvizsgázók létszámáról érdeklődtünk néhány kecskeméti oktatási intézményben. A Zrínyi Általános Iskolában júniusban senki sem bukott meg, így nincsenek javítóvizsgák. A belvárosi iskola más tagintézményeiben akadnak vizsgázók, iskolánként 10-15 diák. A Bányai Július Gimnáziumban összesen négy javítóvizsga lesz a héten. Tavaly mindösszesen egy diák javítózott – mondta el lapunknak Lukács Lajos igazgató. Idén osztályozó vizsgák sincsenek az intézményben, miután megszűnt az előrehozott érettségi lehetősége. A kecskeméti Műszaki Szakképző Iskolában előbb írásbeli, majd szóbeli vizsgán bizonyíthatnak a diákok, idén alig ötvenen.
A hatályos szabályok szerint javítóvizsgát az iskola igazgatója által meghatározott időpontban, az augusztus 15-31. között tehetnek a vizsgázók. A javítóvizsgára jelentkezni kell. Annak a tanulónak, aki háromnál több tantárgyból bukott meg, évfolyamot kell ismételnie. Az évfolyam megismétlésével folytathatja tanulmányait az a tanuló is, akit fegyelmi büntetésként az adott iskolában eltiltottak a tanév folytatásától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!